Біля церкви на Пасічній незаконно зрізали дерева. Хто понесе відповідальність

2460 0
Дерева росли поза територією храму та належали громаді міста.
Фото Олени Динько

Фото Олени Динько

У Львові на вулиці Пасічній, біля церкви святої великомучениці Катерини ПЦУ, представники парафії незаконно зрубали чотири дерева. Вони росли поза територією храму та належали громаді міста. 

«Ми почули бензопилу з початком робіт, бо наші вікна виходять на цю ділянку. Спочатку було помітно жорстоке кронування дерева – спилювали усі гілки. Відразу вийшла на розмову сусідка. Намагалась зупинити і пояснити неправомірність їх дій», – пояснила Tvoemisto.tv мешканка сусіднього будинку Олена Динько.

Читайте також: 300 тисяч гривень за дуб. Як у Львові вирубують, бережуть та садять дерева

За її словами, сусіди почали збиратися на місці інциденту, проте спилювання дерев не припинилося. Представники парафії засипали землею пеньки, щоб їх не було помітно. Згодом мешканці вирішили викликати поліцію. Проте після від'їзду слідчої групи на локацію прибули ескаватор та КамАЗ, якими викорчували та вивезли зрубані дерева.

«Пояснення представники парафії давали щоразу різні: то їм треба весняне прибирання зробити, то вирівняти ділянку, бо дощова вода до церкви стікає, то вони будуть газон садити, то закриту парковку робити для отця і парафіян», – підкреслила вона.

За словами голови Сихівської районної адміністрації Андрія Зозулі у коментарі Tvoemisto.tv, дозволу на зрізку дерев не видавали. 

«Раніше був дозвіл на зрізку самосівних дерев біля церкви. Але такими вважають дерева, у яких діаметр стовбура до 5 см, та 1,30 см висота. Ті дерева, які викорчували були значно більшими та не в межах ділянки церкви. Тому вони були зрізані незаконно», – пояснив він.

Читайте також: Як посадити іменне дерево у Львові. Інструкція

Як зазначив Андрій Зозуля, правоохоронні органи досліджують хто саме причетний до викорчування дерев та притягнуть їх до відповідальності.

«Ця територія розташована не у середмісті, тому я сумніваюся, що є камери, які могли б зафіксувати злочин», – зазначив голова районної адміністрації.

Сьогодні, 31 березня, на місце інциденту виїжджали комісії екології та законності. Як зазначив Tvoemisto.tv голова комісії екології, природокористування та енергозбереження Володимир Лучишин, представники парафії зрізали 4 дерева. Проте натомість їх зобов'язали висадити на цьому місці нові. За його словами, священнослужитель храму визнав свою провину та пообіцяв все виправити.

«Разом з представниками Сихівської районної адміністрації і управління екології  постановили: зобов’язати отця-настоятеля до Великодня ділянку вирівняти, траву засіяти, а до Трійці ще і дерева (підібрані разом зі спеціалістами Управління екології, а не які-будь, до речі) висадити», – підкреслив він.

Читайте також: Львів втратив багато дерев, які можна було вилікувати. Розмова з арбористом

Мешканці сусідніх будинків ініціювали створення на території поруч із церквою скверу, який би слугував прогулянковою та відпочинковою зоною. 

«Ця територія, загальною площею близько 0,5 га, на даний час є недоглянутою та захаращеною будівельним сміттям. Також вимагаємо не допустити забудову даної території чи замощення бруківкою. Ця ділянка повинна задовольняти потреби на культурне дозвілля та відпочинок громади», – йдеться у відповідній петиції.

Нагадаємо, що двоє невідомих зрізали чотири платани на вулиці Котлярській у Львові. Їх раніше висадили під час реконструкції вулиці.

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!