Бізнес попереджає, що наслідки зупинки економіки можуть бути гірші за пандемію

3032 0
Вже сьогодні частина підприємців скорочує штат і зменшує зарплати працівникам.
Фото Марії Стахів

Фото Марії Стахів

За прогнозами Європейської Бізнес Асоціації, продовження жорстких обмежувальних заходів може призвести до скорочення ВВП України від 4 до 9%. Про це Tvoemisto.tv розповіли у ЄБА.

На початку тижня Асоціація провела експрес-опитування підприємців, щоб з’ясувати, як вже вплинув карантин на їхній бізнес та якою буде реакція на його продовження.

Так, майже половина компаній (48%) вже зафіксувала від 20% до 50% втрат від доходів. Ще 16% прийняли рішення про зміну заробітної плати персоналу, а 14% – про скорочення штату.

Читайте також: Як львівський бізнес допомагає боротись із коронавірусом

Згідно з опитуванням, реакція на нове рішення КМУ буде наступною: 23% планують зменшувати заробітну плату працівників, 17% – скорочувати штат, ще 6% – частково закривати бізнес, при цьому 23% не планують жодного скорочення чи зменшення, а 31% шукатимуть нові ніші для розвитку.

«Якщо жорсткі обмежувальні заходи триватимуть ще місяць, то найпесимістичніші прогнози можуть виявитись ще дуже навіть оптимістичними. Адже запас міцності в компаній починає закінчуватись, а у малого бізнесу – його немає вже. Тому, разом з порятунком життів варто думати й про порятунок економіки», – каже Анна Дерев’янко, виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації.

Читайте також: Як працюють банки під час карантину

Так, за попередніми оцінками, базовим прогнозом наслідків карантину є скорочення ВВП країни на 4%, а за менш оптимістичного сценарію падіння може скласти до 9%.

«Варто приймати зважені та конструктивні кроки, адже через місяць це буде робити пізно. За непрацюючої економіки, питання зайнятості населення, здійснення необхідних виплат і допомог та навіть медичне забезпечення можуть опинитися під загрозою. Крім того, сотні тисяч людей ризикують залишитися без роботи», – ідеться в повідомленні ЄБА.

Тож бізнес-спільнота закликає владу діяти зважено та приймати рішення з урахуванням довгострокових економічних наслідків, адже вартість зупинки економіки через кілька місяців може мати руйнівні наслідки для всього населення, за оцінками експертів, навіть гірші, ніж сама пандемія, і знадобляться роки, аби її відбудувати.

Читайте також: Гірськолижний курорт Буковель закривають через карантин

Водночас у ЄБА додають, що розуміють безпрецедентність ситуації з COVID-19, яка наразі склалась у всьому світі, а також важливість запобіжних заходів задля стримання поширення вірусу та підтримки здоров’я громадян.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!