Бізнес росіян на Львівщині. Що сталось з ним після повномасштабного вторгнення

1445 0
Tvoemisto.tv перевірило, що відбулось після 24 лютого 2022 року з компаніями з російськими власниками і бенефіціарами на Львівщині.
фото івана станіславського/твоє місто

фото івана станіславського/твоє місто

Росіяни змінюють громадянство, переписують активи на осіб без токсичного паспорта або втрачають своїх партнерів в Україні. Але дехто вже втратив контроль над своїми активами. Tvoemisto.tv перевірило, що відбулось після 24 лютого 2022 р. з компаніями з російськими власниками і бенефіціарами на Львівщині. 

Для цього обрали обрали ті компанії, про які детально писали напередодні, у червні та вересні, зокрема компанії зі «списку Садового». Разом це 13 компаній: ТОВ «Ембавуд Україна» (м. Самбір), ТОВ «ЮА Паллет» (с. Новий Яр, Яворівська міська громада), ТОВ «Рейкарц і Партнери. Україна» (м. Львів), ТОВ «Інжинірингова фірма «Теплоелектропроект»» (м. Львів), ТОВ «Употек Україна» (м. Буськ), ТОВ «Мережа хімчисток «Чисто»» (м. Львів), ТОВ «РЕММ» (м. Львів), ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар»» (м. Моршин), ПрАТ «Туристично готельний комплекс «Дністер»» (м. Львів), ТОВ «Львівська ізоляторна компанія», ДП «Чехпол Енерджи Інвест» (Львів), ТОВ «Медіа дісплей продакшн» (Львів), ТОВ «БТК Україна» (Винники).

Читайте також: У Львові понад 340 бізнесів належать росіянам

Так, ТОВ «Ембавуд Україна» – частка росіянки арештована, передана до АРМА;

ТОВ «ЮА Паллет» – переписали обидві частки на українку;

ТОВ «Рейкарц і Партнери. Україна» – бенефіціар змінив громадянство з російського на турецьке, переїхав у Туреччину;

ТОВ «Інжинірингова фірма «Теплоелектропроект» – ймовірно, частка росіянина арештована, передана в АРМА, але в реєстрах немає ухвал. Тим часом український партнер росіянина створив компанію з дуже подібною назвою разом із Зіновієм Козицьким;

ТОВ «Употек Україна» – кінцевим бенефіціаром замість росіян стала громадянка Австралії;

ТОВ «Мережа хімчисток «Чисто» – частка росіянки з львівською реєстрацією перейшла до родича, громадянина України;

ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар» (м. Моршин) – арештовано, ймовірно, передано корпоративні права до АРМА;

Читайте також: Львівські готелі. Кому належать і чи є там російський бізнес

ПрАТ «Туристично готельний комплекс «Дністер» – намагались арештувати корпоративні права у серпні-вересні, перша спроба невдала, друга спроба, ймовірно, була у листопаді;

ТОВ «Львівська ізоляторна компанія» – до 2019 р. бенефіціаром був росіянин, потім бенефіціарів довший час не було, але після 24 лютого з’явився бенефіціар з естонським громадянством російського походження, корпоративні права арештовані, чи передані до АРМА – незрозуміло, немає ухвал в реєстрі;

ДП «Чехпол Енерджи Інвест» – навесні переписали на українську юрособу та бенефіціарку з українським паспортом;

ТОВ «Медіа дісплей продакшн» – росіянка змінила громадянство на французьке і стала носити прізвище свого чоловіка-француза, теж партнера у цьому бізнесі.

Нагадаємо, що у травні цього року набув чинності закон, що дозволяє під час воєнного стану доволі швидко стягувати в дохід держави активи підсанкційних фізичних та юридичних осіб, якщо вони сприяли збройній агресії проти України. Tvoemisto.tv уже перевіряло список та зʼясувало, що деякі з цих компаній у стані припинення діяльності, деякі юридичні особи ліквідовані. 

Дмитро Борисов

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!