«Список Садового» та шість компаній з російськими власниками у Львові

6844 0
З тих 76 компаній «списку Садового», що не перебувають у стані припинення, лише десять подавали фінансову звітність у податкову у 2021 році, а отже, решта (66), найімовірніше, не ведуть жодної діяльності.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Днями міський голова Львова Андрій Садовий опублікував в себе на сторінці у Фейсбуку один із «списків власників російського бізнесу у Львові». Tvoemisto.tv перевірило список та зʼясувало, що деякі з цих компаній у стані припинення діяльності, одну юридичну особу ліквідовано. Реальну діяльність проводять сім компаній, про них і розповідаємо. 

Читайте також: У Львові понад 340 бізнесів належать росіянам

Працюють не всі

Андрій Садовий каже, що у Львові понад 340 компаній прямо або опосередковано належать росіянам. Натомість, за даними аналітичної системи YouControl від травня цього року, у Львові лише 150 юридичних осіб мають зв’язки з росією.

В оприлюдненому Садовим списку лише 89 юросіб. З них одна чомусь з реєстрацією у Києві (ТОВ «Брокард-Україна»), ще три контролюють родини Медведчуків і Козаків. Решта — 85 юридичних осіб — справді мала або має зв’язок з росією через засновників/співзасновників або бенефіціарів. Вісім з цих 85 юросіб перебувають у стані припинення (деякі вже доволі довго), а одну ліквідували у червні цього року — ПрАТ «Львівський ізоляторний завод». Щоправда, на діяльність реального заводу це не вплинуло, виробництво ізоляторів у Львові давно веде ТОВ «Львівська ізоляторна компанія». До слова, майно і корпоративні права  «Львівської ізоляторної компанії» були нещодавно арештовані судом в межах кримінального провадження. 

З тих 76 компаній «списку Садового», що не перебувають у стані припинення, лише десять подавали фінансову звітність у податкову у 2021 році, а отже, решта (66), найімовірніше, не ведуть жодної діяльності. У трьох з десяти компаній, що подали звітність у 2021 році, була нульова виручка (чистий дохід) у 2020 і 2019 рр.. 

Читайте також: На Львівщині виявили 305 підприємств, які пов'язані з росіянами

Сім компаній з реальною виручкою

Сім компаній, що декларували чистий дохід більший за нуль — це ТОВ «Рейкарц і партнери. Україна», ТОВ «Інжинірингова фірма «Теплоелектропроект», ТДВ «Львівський галант», ТОВ «РЕММ», ДП «Чехпол Енерджи Інвест» ТОВ «Монтероко Енжінірінг ЛТД», ТОВ «Медіа дісплей продакшн» і ТОВ «БТК  Україна». До слова, ТДВ «Львівський галант» опинилося у «списку Садового» лише тому громадянка рф володіє часткою 0,002% у статутному капіталі цього товариства, в якому майже 500 співзасновників, в минулому акціонерів ПрАТ. Найбільша ж частка (понад 97,5%) належить львівському підприємцю, громадяну Канади Ростиславу Кісілю. Тому про цю компанію ми детально не розповідаємо. 

Готель у центрі Львова

Готель «Рейкарц Медіваль Львів»

ТОВ «Рейкарц і партнери. Україна». На них записана низка готелів в Україні, зокрема будівлі готелю «Рейкарц Медіваль Львів» (вул. Друкарська, 9 – Вірменська, 19). Минулого року компанія завершила реставрацію кам'яниці на Вірменській, 19 з пристосуванням під апартаменти. За даними YouControl, частка у 99,9868% у статутному фонді товариства належить кіпрській компанії Reikartz Hotels and Resorts (Cyprus) Limited. Решта – кіпрській Friotron Holdings Limited. Кінцевим бенефіціаром українського товариства в українському ЄДР зараз вказаний громадянин Туреччини Юрій Васін, зареєстрований в Анкарі, але ще навесні цього року в ЄДР той самий Васін був зазначений громадянином рф з реєстрацією у Москві. Раніше серед бенефіціарів товариства були також росіяни Леонід Лаврентьєв і Тімур Родіонов. Підприємство задекларувало виручку у 33,6 млн грн у 2020 р. і 38,1 млн грн у 2019 р.  

Читайте також: Львівські готелі. Кому належать і чи є там російський бізнес

Енергетика і будівництво


ТОВ «Інжинірингова фірма «Теплоелектропроект»». Спеціалізується на проєктуванні та реконструкції електростанцій і котелень. Із опису діяльності підприємства на його веб-сайті випливає, що воно займалось реконструкцією і проектуванням окремих споруд і систем на теплових та атомних електростанціях у росії, а також атомних електростанціях в Індії, Ірані, Болгарії, Туреччині та Фінляндії, які будують або проєктували підприємства, що входять до російської державної корпорації «Росатом». Засновниками цього товариства є росіянин Валєрій Мєшалкін з Москви (60%) та громадянин України Дмитро Лосєв зі Львова (40%). Підприємство задекларувало 30,8 млн грн виручки у 2020 р. і 13,7 млн грн виручки у 2019 р. 

фірма «Теплоелектропроект»

Читайте також: Російський бізнес у Львові та області. У кого можуть вилучити майно

ТОВ «РЕММ». Росіянин Андрій Поляков, зареєстрований у російському Володимирі має частку у 33% у статутному капіталі ТОВ «РЕММ». Компанія, як вона стверджує у власній презентації, спеціалізується на  ремонті та відновленні будівельних конструкцій із залізобетону, бетону та каменю. Виручка підприємства у 2019 р. склала 46 млн грн, у 2020 р.  майже 6 млн грн. У 2018-2019 рр. підприємство виконувало аварійно-відновлювальні роботи на замовлення ЛКП «Львівавтодор», а у 2020 р. реконструювало аварійні мости за договорами зі Службою автомобільних доріг у Львівській області. 

ДП «Чехпол Енерджи Інвест». ДП «Чехпол Енерджи Інвест» ТОВ «Монтероко Енжінірінг ЛТД» тепер називається просто ДП «Чехпол Енерджи Інвест». Ще навесні засновником підприємства була кіпрська Monteroco Engineering Limited, а бенефіціаром — громадянин рф Іван Шестак з реєстрацією у Будапешті (ще раніше у московській області). Згодом його переписали на київське ТОВ «Вілстоун», засновницею якого, своєю чергою, є Христина Тугай з Івано-Франківська.

У Львові є також ДП «Чехпол Енерджи», що в минулому через спільних засновників і менеджмент було пов’язане з «Чехпол Енерджи Інвест», а також через менеджмент із «Львівською ізоляторною компанією». ДП «Чехпол Енерджи» на своєму веб-сайті розповідає, що спеціалізується на інжинірингових та техніко-економічних розробках в енергетиці, розробці та реалізації інвестиційних проєктів, заходів з  модернізації та реконструкції енергетичного обладнання. «Чехпол Енерджи Інвест» отримало 600 тис. грн виручки у 2020 р. і 375 тис. грн — у 2019 р.

Читайте також: Суд арештував готель «Дністер» у Львові, власником якого є росіянин

Рекламні стенди і російський тютюновий магнат


ТОВ «Медіа дісплей продакшн». Виробник виставкових і рекламних дисплеїв, стендів, різноманітних POP- i POS-матеріалів у Львові. Частка у 39% в статутному капіталі товариства належить громадянці рф з Новосибірська Світлані Макаровій. Частка у 61% належить громадяну Франції Патріку Робілларду. ТОВ «Медіа дісплей продакшн» отримало майже 2,97 млн грн виручки у 2020 р. і 620 тис. грн — у 2019 р.

Фото з сайту «Медіа дісплей продакшн»

ТОВ «БТК Україна». Компанія зареєстрована у Винниках за адресою місцевої тютюнової фабрики. Засновником є росіянин Володимир Казаков. У росії він є також засновником ООО «Ставропольская табачная компания» та ООО «Балтийская табачная фабрика» в Калінінграді. З основного виду діяльності «БТК Україна» можна дійти висновку, що воно заробляє на передачі прав на власні товарні знаки на тютюнові вироби. ТОВ «БТК Україна» отримало по 300 тис. грн виручки у 2020 р. і 2019 р.

Нагадаємо, що 24 травня набув чинності закон, що дозволяє під час воєнного стану доволі швидко стягувати в дохід держави активи підсанкційних фізичних та юридичних осіб, якщо вони сприяли збройній агресії проти України. Проте, щодо нерухомого майна чи компаній росіян, що зареєстровані на Львівщині, цю санкцію ще не застосовували. Натомість, як випливає з оприлюднених ухвал слідчих суддів, на нерухомість та корпоративні права підприємств, які належать росіянам, часто накладають арешт у межах різних кримінальних проваджень. Проблема в тому, що розслідування та розгляд справ судами можуть тривати роками, і конфіскація майна можлива не у всіх справах, а, наприклад, тих, що стосуються фінансування сепаратизму, спроб захоплення влади, агресії проти України тощо.  

Як відомо Tvoemisto.tv, серед львівських активів росіян, які були арештовані судами у кримінальних провадженнях, є будівля готелю «Дністер», майновий комплекс і корпоративні права «Львівської ізоляторної компанії», приміщення колишнього бару «Хлібосол» на Городоцькій, 4 та три колишні гуртожитки ЛАЗу, записані на компанію, яку пов’язують з росіянином Ігорем Чуркіним.

Дмитро Борисов

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!