Блокування кордону польськими перевізниками: уряд Польщі наразі не домовився з протестувальниками

1284 0
Уряд Польщі стверджує, що не має повноважень вирішити проблему.
Фото умовне

Фото умовне

У четвер, 9 листопада, відбулась зустріч польських перевізників, які протестують на трьох пунктах пропуску з Україною, та представникам уряду Польщі. Розмова тривала три години, домовленостей сторони наразі не досягли. Про це інформує RMF24.

Йдеться про те, що протестувальники будуть і далі блокувати дорогу до перетину кордону, адже, як стверджують вони,  поки що не почули ніяких пропозицій, пов’язаних з їхніми вимогами. Проте мають сподівання, що така зустріч буде першим кроком до вирішення проблеми.

Читайте також: Поляки повністю заблокували рух вантажівок на двох пунктах пропуску

Водночас представник польської влади, державний секретар Рафал Вебер, наголосив, що Польща не має повноважень виконати умови учасників страйку. Адже рішення про скасування дозволів для українських перевізників приймалось на рівні Брюсселя. Водночас уряд Польщі намагається лобіювати це питання. 

Що відомо про страйк польських перевізників

Минулого тижня, 3 листопада, польські перевізники розпочали страйк, блокуючи три пункти пропуску на кордоні з УкраїноюЯгодин – Дорогуськ, Краківець – Корчова, Рава-Руська – ГребеннеНа всіх пунктах пропускають гуманітарні вантажі та пасажирський транспорт. У напрямку України учасники акції пропускають по одній або кілька машин за годину.

Протестувальники скаржаться на надмірну конкуренцію після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС.

Серед вимог, які ставлять польські перевізники:

  • повернути українським перевізникам дозволи;

  • посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ;

  • неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії знаходяться не на території ЄС;

  • окрему чергу в Є-черзі для авто на номерах ЄС;

  • окрему чергу на всіх кордонах для порожніх фур;

  • отримати доступ до системи «Шлях».

Через протест станом на 9 листопада у черзі очікують понад 20 тисяч автомобілів.

Нагадаємо, очільник Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков вже поговорив з міністром інфраструктури Польщі Анджеєм Адамчиком. Українська сторона зазначає, що протест поляків негативно позначився на економіці як України, так і ЄС загалом.

Тетяна Дзяма

______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!