Київ

«Буде лише гірше. Життя не має сенсу». Яніну Соколову критикують за невдалу соціальну рекламу

831 0
Соколова наголошує, що рекламну кампанію розробили за участі психологів спільно з рекламною агенцією на основі меседжів від аудиторії

Фонд відомої телеведучої та журналістки Яніни Соколової розмістив у на вулицях Києва соціальну рекламу із негативними гаслами, яку розкритикували кияни.

Фонд Соколової запустив для людей, які переживають депресивний стан, безкоштовну психологічну допомогу на гарячій лінії «Варто жити» за номером 5522, а для промоції розмістив рекламу, яка великими літерами цитує думки тих, хто потребує психологічної допомоги: "Буде лише гірше", "З депресії не вийти", "Життя не має сенсу".

При цьому номер психологічної допомоги розміщений нижче і не одразу впадає у очі. Тож перехожі спершу просто бачать негативні гасла.

Ця реклама викликала хвилю обурення в соцмережах.

Зокрема урбаніст і волонтер Віталій Селик зазначив, що провокативна реклама завжди обговорюється та цінується, але наголосив, така реклама є недоречною, коли в суспільстві є значна психологічна та соціальна напруженість. Він нагадав, що схожа ситуація була із написом на дверях метро «немає виходу.»

«Колись схоже було у метро з написом "Немає виходу". Після публічного обговорення щодо провокації на суїцидальні думки замінили на "Немає входу"», - зазначив він.

Блогерка Оксана Мороз вважає, що ця реклама може мати протилежний до бажаного ефект.

«Трансляція думок ЦА у слоганах – хороша практика. Але ця практика точно погана для кампанії з гарячою лінією психологічної допомоги під час війни. Бо дрібний шрифт не прочитаю, а от великий – так. А він підштовхує до того, чому хотіли запобігти. Комунікація здатна навіювати та шкодити. Особливо коли людині й так погано. На жаль, зараз погано багатьом», - наголосила вона.

Журналістка Тетяна Галковська зауважила, що водії і навіть пішоходи просто не встигнуть розгледіти номер підтримки, але от фразу "Життя не має сенсу" запам'ятають.

Фахову думку висловила психологиня Ірина Золотаревич. Вона пояснила, що, коли людина читає такі гасла, мозок запускає цілу ланцюгову реакцію захисних механізмів, зростає рівень кортизолу, збільшуючи напруження та тривогу.

«Цілком точно, що гасло "не нашкодь" має обов'язково застосовуватися до реклами психологічних послуг. Звичайно, у тому числі безплатних», - підкреслила психологиня.

Водночас  Соколова наголошує, що реклама розроблена за участю психологів.

«Я це не вивезу. Пробувала все. З депресії не вийти. Буде ще гірше. Це далеко не повний список думок, які ми чуємо від наших пацієнтів колл-центру. Якщо ви маєте такі ж, Ви можете зателефонувати на нашу гарячу лінію «Варто жити». За номером 5522. Стане легше. І такі думки розвіються», - написала вона у відповідь на один із критичних коментарів.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!