Будинок, земля і квартира брата-утікача Козака змінили власника

3388 0
Цього тижня право власності на частину особистого нерухомого майна Богдана Козака перейшло до його цивільної дружини Олесі Дякович.
фото: ту дбр у львівській області

фото: ту дбр у львівській області

Будинок, квартира і земельна ділянка у Львові, які належали брату нардепа-утікача Тараса Козака Богданові змінили власника. За даними аналітичної системи YouControl, цього тижня право власності на частину особистого нерухомого майна Богдана Козака перейшло до його цивільної дружини Олесі Дякович. Йдеться про земельну ділянку та будинок на вул. Черемшини, квартиру у будинку на вул. Глибокій.

Олеся Дякович сама вказувала у своїй електронній декларації, коли ще працювала суддею, що Богдан Козак спільно проживає з нею, але вона не перебуває з ним у шлюбі. Як повідомили у коментарі Tvoemisto.tv у теруправлінні ДБР у Львові, суд не накладав арешту на особисте майно брата нардепа-утікача Тараса Козака Богдана. Він також не має статусу підозрюваного. 

Читайте також: Львів'янин Тарас Козак переховується в росії

Нагадаємо, 11 травня цього року пресслужба Державного бюро розслідувань повідомила, що родичі Віктора Медведчука та Тараса Козака є суб’єктами кримінального провадження за підозрою у зловживанні владою та порушенні правил охорони або використання надр та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. У Бюро розповіли тоді також, що ДБР провело обшуки на майже «на майже 30 об`єктах власності Медведчука та Козака, а суд наклав арешт на корпоративні права та рахунки підприємств». У заголовку повідомлення йшлось навіть про накладені судом арешти на «рухоме і нерухоме майно родичів Медведчука та Козака».

Tvoemisto.tv з низки ухвал Львівського апеляційного суду дізналось, що Личаківський районний суд наклав арешт на рухоме та нерухоме майно і корпоративні права ТОВ «Бетонбуд», ТОВ «Трансмонолітавто», ТОВ «Керамбуд», ТОВ «Капітал Плаза», на корпоративні права ДП «Еней» ТОВ «Керамбуд», а також готівку і деякі речі та документи, вилучені під час обшуків. До слова, представники цих підприємств без успіху оскаржували накладення арештів. Проте, ухвал, що свідчили б про накладення арешту на особисте нерухоме майно родичів Віктора Медведчука та Тараса Козака або на нерухоме майно чи корпоративні права інших підприємств, які їм належать, у судовому реєстрі ми не знайшли. У ДБР нам підтвердили, що арешт на особисте нерухоме майно родичів Козака суд не накладав лише на корпоративні права і майно підприємств.

Підозру у кримінальному провадженні по Тарасові Козаку нікому ще не висловили, є лише фігуранти у цій справі. Це також підтвердили Tvoemisto.tv у ДБР. Натомість з ухвали Львівського апеляційного суду від 19 липня випливає, що провадження відкрили ще 25 березня за фактом видобутку ТОВ «Керамбуд» пісків без належного спецдозволу, оскільки дію виданого «Керамбуду» спецдзволу, за версією слідства, скасували ще у 2006 р., а також за фактами «зловживання посадовими особами Держекоінспекції у Львівській області, спільно із посадовими особами Держгеокадастру у Львівській області, своїм службовим становищем, з корисливих мотивів, що полягає у сприянні незаконній діяльності ТОВ «Керамбуд»».

ДБР вважає, як ми дізнались з іншої ухвали того ж суду від 9 червня , що підсанкційні Віктор Медведчук і Тарас Козак, будучи народними депутатами, фактично здійснюють підприємницьку діяльність через своїх братів Сергія Медведчука та Богдана Козака. Зокрема, двом останнім належить київське ТОВ «Експонент». Через нього вони контролюють два підприємства, що фігурують у цьому кримінальному провадженні: ТОВ «Керамбуд» – виробника керамічної цегли, а також ТОВ «Бетонбуд» – виробника бетонних розчинів у Львові з окремим автопарком. Водночас, гроші, які отримує ТОВ «Керамбуд» від незаконного, на думку слідства, видобутку піску та його подальшого використання, «можуть використовуватись з протиправною метою, всупереч інтересам України».

Услідства є свідки, які стверджують, що у квітні цього року Сергій Медведчук та Богдан Козак намагались переоформити свої корпоративні права у ТОВ «Експонент» на підставну особу – громадянина Польщі. На думку слідства – «з метою збереження свого бізнесу та уникнення санкцій». Більше того, у присутності нотаріуса та довірених осіб Медведчука і Козака начебто був навіть складений акт прийому-передачі корпоративних прав, але дані про зміну засновників не були внесені в Єдиний державний реєстр, оскільки реєстр тоді не працював. Якби їм це вдалось, вони перестали б бути кінцевими бенефіціарами «Керамбуду» та «Бетонбуду».

Додамо, що після арешту кума путіна і українського олігарха Віктора Медведчука відчутно посилився інтерес до його найближчих соратників. Торік Україна ввела персональні санкції до близького партнера Медведчуків, нардепа Тараса Козака. Через вигідну дружбу в середині 90-х йому вдалося вирости з робітника радгоспу «Львівський» до впливового бізнесмена і медіамагната. Із того часу, як він потрапив під санкції, основного удару зазнали здебільшого його медіа. Інший бізнес залишився, зокрема компанії, які контролювала родина Козаків. Бізнес матері, батька і донедавна брата підсанкційного нардепа без проблем працював у Львові та інших містах України. 

Детальніше про те, що належить Козаку та його родині і чи можуть це конфіскувати на користь держави, читайте в матеріалі Tvoemisto.tv «Несправжній Козак. Що буде з майном соратника Медведчука у Львові».

Дмитро Борисов

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!