Київ

Будинок Сікорського не передали у власність Києва через міністра культури Ткаченка – активіст

1040 0
Активіст вказує на своєрідне суперництво між Києвом та Мінкультом за столичні пам'ятки.
Міністр культури Олександр Ткаченко

Міністр культури Олександр Ткаченко

Будинок Сікорського, що на Ярославовому Валу, 15-Б в Києві, не передали в управління міста через міністра культури Ткаченка. Про це написав активіст та співзасновник пам'яткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов у Facebook.
 
«Олександр Владиславович [Ткаченко – прим.], користуючись своїм становищем члену Кабінету Міністрів України просто заблокував розгляд цього питання», – написав активіст.
 
За його словами, Міністерство культури, на прикладі Гостиного двору на Подолі (який перейшов у їх управління) та було внесено до списку Великої Реставрації, за 2 роки не зробило нічого, а внесення не дало жодного результату, стверджує Перов - будівля стоїть пусткою, попри обіцянку її відновити.
 
Нагадаємо, раніше у Міністерстві оборони, яке є власником будівлі, у відповідь на запит «Твого міста» повідомили, що готують передати будинок Сікорського з державної в комунальну власність Києва. У міністерстві повідомили, що підготували комплект документів, який уже пройшов погодження в Мінекономіки та був переданий на розгляд уряду.
 
Як розповіла Ольга Гвоздік, активістка проєкту «Будинок Сікорського», проєкт рішення про передачу із власності Міноборони будинку Сікорського у власність громади Києва, винесли на розгляд Кабінету міністрів позаминулого тижня, але його перенесли без пояснення причини. 
 
За оцінкою Міноборони у 2017-му на консервацію, а відтак на реставрацію  пам’ятки треба було майже 75 млн грн. Сума витрат на відновлення будівлі, яку в 2021 порахували активісти, склала 64 млн грн. За оцінкою Міноборони, будівля є аварійною, станом на 2018-й вона збереглась на 31%.
 

Зазначимо, цьогоріч на День міста мер Києва Віталій Кличко висловив сподівання, що історична будівля на Ярославовому Валу буде передана у власність міста і підтвердив свою давню обіцянку створити в ній музей. Таку ж обіцянку він дав і синові Ігоря Сікорського Сергію, коли той приїжджав до Києва. До Кличка Сергію Сікорському гарантував зробити музей в будинку на ЯрВалу президент Віктор Ющенко.

Довідка. У триповерховому будинку кінця ХІХ століття на вулиці Ярославів Вал, 15-Б, жив до приходу більшовиків відомий на весь світ авіаконструктор Ігор Сікорський. Саме тут до еміграції в США він конструював та випробовував свої перші моделі літальних апаратів. У радянські часи будівлю перетворили на відомчий готель Міноборони, а в 1990-их роках вона почала занепадати. Будинок не раз обіцяли відремонтувати і влаштувати там музей.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!