Бустерна і додаткова доза вакцини. У МОЗ пояснили різницю

1625 0
Бустерна доза потрібна для посилення ефекту, а додаткова – у разі слабкого захисту двома дозами.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко пояснив, що бустерна доза вакцини від коронавірусу потрібна для посилення ефективності від вакцинації, а додаткова доза – для убезпечення хворих, яких не захистили дві дози. Про це повідомляє Укрінформ. 

«Бустерна доза – це доза, яку вводять, щоб посилити ефективність вакцини, яка з часом знижується. Додаткова доза – це доза, яку вводять, аби убезпечити людей, у яких через тяжкі хвороби дві дози вакцини можуть не дати належного захисту», – пояснив міністр. 

Читайте також: Штам Омікрон виявили вже у низці країн Європи. Держави обмежують поїздки з Африки

МОЗ передбачає ревакцинацію від коронавірусу через рік після базового курсу щеплення. Людина, яка отримала щеплення у 2021 році, має через рік звернутися до пункту щеплення та центру вакцинації населення й отримати повторне щеплення двома дозами вакцини. Вакцинуватись можна буде іншим препаратом, не тим, який використовували при першому щепленні.

Додамо, що МОЗ передбачає надходження вакцини, що забезпечить понад 70% населення повноцінною ревакцинацією двома дозами. В Україну може приїхати будь-яка вакцина: AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson тощо. Точний графік постачання препарату за механізмом Covax буде відомий у першому кварталі 2022 року.

Нагадаємо, з лютого 2021 року в Україні триває вакцинація від корона вірусної інфекції. Загалом Україна отримала 40,9 мільйона доз вакцини. Щеплення роблять препаратами від фармкомпаній AstraZeneca, Sinovac (вакцина CoronaVac), Pfizer (вакцина Comirnaty) та Moderna. Від початку масової вакцинації у країні зробили 27 951 765 щеплень проти коронавірусу.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!