Бюджет розвитку Львова затвердили лише частково

1503 0
Бюджет розвитку буде прийнятий 25 березня, на наступному сесійному засіданні.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Сьогодні, 11 березня, на пленарному засіданні сесії Львівської міськради депутати розглянули бюджет розвитку, але прийняли його частково.

Фінансування отримали медицина та освіта. Також погодили фінансування сплати лізингів і виділення коштів на проєкти Громадського бюджету. Понад 33 мільйони гривень передбачили на фінансування робіт райадміністрацій.

Читайте також: Бюджет розвитку Львова. ЛМР заклала 760 млн грн кредиту, депутати кажуть, що місто не потягне

«Сьогодні пропонується прийняти частину бюджету розвитку, вона стосується лізингових платежів, щоб ми могли виконувати свої зобов’язання минулих років. І проєктів Громадського бюджету і частину гуманітарного блоку, які також були погоджені профільними комісіями. Бюджет розвитку буде прийнятий 25 березня, на наступному сесійному засіданні», – розповіла директорка департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Ірина Кулинич.

Вилучили, зокрема, стрічку, яка передбачала фінансування будівництва злітного майданчика у Лікарні швидкої допомоги, натомість деякі лікарні отримають нове обладнання, яке планують придбати у лізинг. 

У коментарі Тvoemisto.tv  голова постійної депутатської комісії фінансів та планування бюджету ЛМР Наталія Шелестак роз’яснила, що сьогодні депутати погодили фінансування переважно гуманітарної сфери, втім питання, які стосуються ЖКГ відклали на 25 березня. Зокрема й тому, що не можуть досягти консенсусу щодо наповнення статутних капіталів комунальних підприємств.  

«Повністю гуманітарний блок прийнятий, медицина зі збільшенням приблизно на 30 мільйонів від тих пропозицій, які були, також приблизно на 42 мільйони збільшили видатки на освіту. Комунальні підприємства, а також блок житлового господарства – до цього є питання. Виникла дискусія щодо збільшення статутних капіталів комунальних підприємств. Депутати мають на меті, що бюджет 25 березня буде прийнятий у повному обсязі», – зазначила вона.

Директорка департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Ірина Кулинич каже, що це чи не вперше в історії місто без бюджету розвитку на кінець березня.

«Дуже складний бюджетний процес. Минулий рік був роком пандемії, тому є труднощі у наповненні. Є багато перехідних об’єктів. Сьогодні розблокували роботу райадміністрацій, погодили їх фінансування. Ми не зупиняємо робіт, бо є роботи, які фінансуються з загального фонду, комунальні підприємства мають якісь свої дохідні частини, а підрядники деякі роботи ще проводять у борг. Бюджет потрібно збалансувати, збільшити дохідну частину», – каже вона.

Певні застереження до такого часткового прийняття бюджету розвитку має і депутатка Вікторія Довжик. Вона є представницею фракції «Самопоміч» у Львівській міській раді, а також є членкинею постійної депутатської комісії фінансів та планування бюджету.

«Нині не розпочинаються роботи у багатьох сферах. Бюджет повинен бути цілісним документом, він не повинен прийматися частково, так як ми це робимо зараз. Основне – це збалансованість. Є бажання додати кошти на садки, школи, майданчики, на купівлю обладнання, але треба виходити з можливостей. На сьогодні ми ще не розуміємо, за рахунок чого ми будемо балансувати ці кошти, які додали. Будемо переглядати і дохідну частину», – каже Вікторія Довжик.

Депутат від фракції «Голос» Віталій Троць, член постійної депутатської комісії фінансів та планування бюджету каже, що потрібно «знайти» додатково ще 72 мільйони гривень.

«До 25 березня маємо збалансувати бюджет. Наші доходи мають відповідати тим планам, які ми заклали, а уже зараз є проблема – нам потрібно додатково знайти 72 мілйьони. Ми перейшли у збільшення від того проєкту бюджету, який запропонував виконком», – каже він.

Він додає, що переважно фінансування нових об’єктів депутати не погодили, а кошти перескерували на проєкти, які розпочали раніше.

Читайте також: Тимчасові шпиталі у Львові облаштують у поліклініках 

Нагадаємо, що виконавчий комітет Львова 15 лютого затвердив бюджет розвитку на 2021 рік. Загальний обсяг бюджету розвитку, за проєктом, становитиме 3 мільярди 707 мільйонів гривень. Торік він становив 3 мільярди 522 мільйони.  Цього року вперше гроші бюджету розвитку мають скерувати не лише на Львів, Винники і Брюховичі, а й на решту населених пунктів, які увійшли до складу Львівської ОТГ. Додамо, що цього року майже мільярд гривень передбачають на сплату боргових гарантій та лізингу.

Наприкінці грудня рада Львівської ОТГ затвердила бюджет територіальної громади на 2021 рік. Доходи бюджету визначені у сумі 11 млрд 148 млн 749 тисяч 900 гривень, видатки – 10 млрд 692 млн 249 тис. 900 гривень.

 

Вікторія Савіцька

 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!