Частину площі Кропивницького хочуть зробити пішохідною. Візуалізація

5382 0
А прикінцеву ділянку вулиці Бандери – непроїзною для легковиків. І навіть бруківку готові залишити.
фото: portal.lviv.ua

фото: portal.lviv.ua

Прикінцеву ділянку вулиці Степана Бандери можуть перекрити для приватного автотранспорту, а біля церкви Святих Ольги та Єлизавети створити пішохідну зону. Такими є пропозиції проектантів, презентовані на третіх громадських слуханнях щодо реконструкції вулиці Бандери. Йшлося про 115-метрову ділянку вулиці Бандери (західну частину площі Кропивницького) від перехрестя з вулицями Шептицьких і Федьковича до Городоцької.

Ширина забрукованої проїзної частини вулиці тут становить 11 метрів. Цією ділянкою рухаються близько 300 автомобілів на годину в одному напрямку, 20% транспортного потоку становить громадський транспорт: чотири трамвайні та сім автобусних маршрутів. Інтенсивність пішохідного потоку – 900-1000 пішоходів на годину на кожній стороні вулиці. Проблемами цієї зони є незаконна вулична торгівля, паркування на тротуарах і затиснутий простір трамвайної зупинки.

Читайте також: Як хочуть реорганізувати рух на вулиці Бандери. Відеосимуляція

Як розповів керівник відділу стійких транспортних систем «Інституту просторового розвитку» Ігор Могила, різні варіанти облаштування дорожнього руху в цій зоні розглядали фахівці з України та Німеччини. Завданням було забезпечити на площі можливість велосипедного руху, створити комфортні умови передусім для пішоходів, велосипедистів і громадського транспорту, дозволити туристам насолоджуватись спогляданням церкви Святих Ольги та Єлизавети та облаштувати транспортно-пересадковий вузол.

Перший варіант організації руху передбачає, що приватний автотранспорт об’їжджатиме цю ділянку вулицями Тобілевича та східною стороною площі Кропивницького,  тоді як між перехрестям Шептицьких-Федьковича-Бандери і Городоцькою буде ходити лише громадський транспорт.

Другий варіант на додачу до того передбачає заборону руху приватного транспорту на ділянці вулиці Городоцької, прилеглій до площі Кропивницького. На зауваження учасників слухання, що вулиці, якими проектанти пропонують пустити легковики, запарковані та майже непроїзні, Ігор Могила відповів, що паркування на Тобілевича та східній стороні площі Кропивницького буде заборонене, й транспорт рухатиметься вільніше.

Читайте також: Зелене кільце. Як створити у Львові суцільні паркові зони

Архітектори Ольга Криворучко та Валентин Шароватов із громадської організації Urban Ideas представили учасникам зустрічі свій проект перетворення площі Кропивницького на пішохідну зону. Раніше вони вже радились із мешканцями району. За словами Ольги Криворучко, пішохідна зона дозволить «зшити» розрізнені частини площі Кропивницького, деякими з яких зараз майже не користуються пішоходи.

Ділянку площі між Городоцькою та перехрестям Бандери-Федьковича-Шептицьких пропонують перетворити на пішохідну зону з трамвайною колією, яка стане своєрідним «зеленим коридором» для приїжджих від привокзальної зони в напрямку середмістя.

Пішохідна зона буде забрукована, нею за потреби можуть рухатись автобуси та тролейбуси. Відповідаючи на вже традиційні запитання учасників зустрічі про наміри замінити бруківку асфальтом, Ігор Могила також висловив думку, що у разі, якщо західна сторона площі Кропивницького буде закрита для легковиків, бруківку можна залишити. Поза тим, місцеві мешканці, що брали участь у зустрічі, наполягали на тому, що не погоджуються на запропоновану проектантами «Вулиці для всіх» заміну бруківки на асфальт.

Читайте також: Асфальт чи бруківка? Не про те дискутуємо!

Зараз на площі Кропивницького триває ремонт, який обіцяють завершити у середині жовтня. Зокрема, тут облаштовують скейт-парк.

Нагадаємо, на перших слуханнях, організованих «Інститутом міста» в межах проекту «Вулиця для всіх», ішлося про облаштування тротуарів на Бандери, на других – про перетворення вулиці Професорської на пішохідну зону.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!