Інфекціоністи вважають, що Україна не зможе уникнути повного локдауну через спалах Covid-19

8821 0
При часткових обмеженнях зростання випадків інфікування коронавірусом тільки прискорюється.
Фото: Marcin Jozwiak for unsplash

Фото: Marcin Jozwiak for unsplash

В Україні ввели карантин вихідного дня. Однак, на думку експертів, він не дасть такого ефекту, який би дозволив уникнути локдауну. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна «Локдаун на вікенд: що влада буде робити з карантином на вихідних».

Доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО ім. П. Шупика Федір Лапій в коментарі виданню прогнозує зростання кількості випадків коронавірусу і введення жорсткого карантину неминуче.

 

«Навіть якщо подивитися на поведінку мітингувальників: більшість людей в натовпі не використовують масок, носять маски під носом, на підборідді. Є чимало малого і середнього бізнесу, які піклуються про безпеку своїх відвідувачів і клієнтів. Але також є чимало українців, які цим нехтують і взагалі заперечують існування COVID-19», – сказав Лапій.

Лікар-інфекціоніст, викладач Школи охорони здоров'я НаУКМА Володимир Курпіта вважає, що доведеної ефективності карантину вихідного дня немає.

Читайте такожДе у Львові найдешевше можна здати ПЛР-тест. Порівняння цін та термінів

«Мені б не хотілося лякати українців. Але найбільш вірогідний сценарій - це погіршення епідемічної ситуації і, як результат, необхідність вводити жорсткий карантин через два-три тижні», – вважає він.

За його словами, приклад Чехії та Бельгії показує результат від жорсткого карантину – через два-три тижні у них пішов спад нових заражень.

Керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки, колишній заступник голови МОЗ Павло Ковтонюк вважає, що будь-які часткові обмеження на сьогодні не будуть ефективними у стримуванні пандемії в країні. За словами Ковтонюка, в Румунії, де влада пішла на компромісний варіант карантину, зростання інфікування тільки прискорюється.

Небезпека карантину вихідного дня підтверджує статистика захворюваності на коронавірус в Румунії, де влада пішла на компромісний варіант обмежень. За словами керівника Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки Павла Ковтонюка, при часткових обмеженнях зростання випадків інфікування коронавірусом тільки прискорюється.

Нагадаємо, що в Україні за останню добу зафіксували понад 13 тисяч захворювань. Водночас рішення про карантин вихідного дня до 30 листопада цього року Уряд прийняв на засіданні 11 листопада. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!