Чого нас навчила пандемія. Підсумки 4-го Міжнародного саміту мерів

1019 0
Тvoemisto.tv проводило прямі включення із саміту та спілкувалося із експертами про те, як пандемія змінила порядок денний у містах.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

28 вересня у Києві відбувся 4-й щорічний Міжнародний Саміт мерів, організований Western NIS Enterprise Fund. У заході взяли участь понад 130 очільників міст, представників бізнесу, центральної влади та експертів з України, Німеччини, США, Португалії, Албанії, зокрема понад 50 міських голів. Тvoemisto.tv проводило прямі включення із саміту та спілкувалося із експертами про те, як пандемія змінила порядок денний у містах.

Читайте також: Статут в дії. Як громади на Львівщині розвивають місцеву демократію 

Цього року головною темою саміту став розвиток міст попри глобальні виклики в умовах пандемії. Під час заходу учасники обговорили теми глобальних трендів розвитку міст, взаємодії між локальною та центральною владою, залучення інвестицій, інклюзивності тощо. 

Засновниця Міжнародного саміту мерів Ірина Озимок наголосила, що за останні майже 2 роки міста опинились на передовій. Окрім боротьби з пандемією, доводилося продовжувати модернізацію, розвиток, облаштування міського середовища.

Цей період навчив якісній співпраці з бізнесом, відповідальному ставленню до міського простору, та показав цінність чистого повітря, а також навчив тому, що рішення повинні прийматись на основі даних.

З-поміж гостей саміту були мери Хмельницького, Миколаєва, Тернополя, Івано-Франківська, Львова, Маріуполя, Жовкви, Одеси, Новоград-Волинського, Чорткова, Тирани (Албанія), а також експерти та урбаністи з України та світу.

Мер столиці Албанії міста Тирани Еріон Веліай у своєму виступі зазначив, що головне завдання мерів – впроваджувати зміни, і поділився своїм досвідом втілення соціально значущих ініціатив у місті.

«​​Щомісяця ми будуємо дитячі майданчики. Я є мером протягом 72 місяців, і в нас уже збудовано 72 майданчики. Нам часто кажуть, що немає змісту витрачати час на дітей, мовляв, вони не мають права голосу. Однак, саме діти є нашим майбутнім. Зараз ми маємо найбільш громадсько-орієнтований центр міста і все це завдяки дітям. У 2022-му році Тирана стане молодіжною столицею», – наголосив міський голова Тирани.

Також Еріон Веліай розповів про унікальну ініціативу озеленення столиці задля здоров’я і добробуту теперішніх та майбутніх поколінь.

«Ми поставили ціль: до кінця 2030 року висадити 2 млн дерев. Спочатку це здавалося нереальним, але з кожним днем ми стаємо ближче до мети. Кожна дитина в Тирані висаджує дерево на свій день народження. У такий спосіб дитина формує зв‘язок із містом, а столиця стає все екологічнішою», – розповів Еріон Веліай.

Керівники десяти українських міст презентували успішні проєкти, реалізовані ними у період боротьби з пандемією. Зокрема, міський голова Хмельницького Олександр Симчишин розповів про успішний досвід взаємодії міста з бізнесом в умовах пандемії та розвиток підприємництва. Мер Маріуполя Вадим Бойченко презентував муніципальна стратегію Маріуполя з протидії Covid-19. Мер Миколаєва Олександр Сенкевич поділився досвідом ефективної синергії міста з бізнесом задля проектів розвитку громади.

«Миколаївський глиноземний завод вклав 155 млн гривень і за пів року побудував окремий модульний госпіталь. У цій лікарні пройшло лікування 2319 осіб. Водночас, місцевий бізнес допомагав здійснювати доставку продуктів та медикаментів людям, які не могли самостійно виходити з дому», – розповів Олександр Сенкевич.

Міський голова Чорткова Володимир Шматько виступив із презентацією «Із МЕРа в HR...або як залишатись успішною громадою в часи кризи», під час якої розповів, що одним із викликів пандемії став пошук кадрів. Саме тому місто запровадило програму, яка компенсувала провідним експертам кошти за орендоване житло. Окрім цього у їхньому місті підтримали багато ініціатив, спрямованих на розвиток туризму та потоку інвестицій. 

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків зазначив, що пандемія спонукала реалізувати позитивні зміни одразу за кількома напрямками і розвиток комунального транспорту став одним із пріоритетних проектів.

«Для мене найбільшим викликом під час пандемії став транспорт – у нас він не працював найдовше. Тому ми почали над цим активно працювати і вирішили, що весь транспорт має бути комунальним і закупили ряд автобусів, які нам дуже допомогли. Вони, зокрема, перевозили медичних працівників. 90% транспортних засобів мають камери, аби уникнути крадіжок. Нам вдалося реалізувати електронний квиток, що допомогло залучати в бюджет вдвічі більше коштів від їхнього продажу. Пандемія довела, що людям потрібні зелені зони. Тому ми завершили реконструкцію міського озера, створили нові рекреаційні зони», – поділився успіхами міста Руслан Марцінків.

Мер Новоград-Волинського Микола Боровець поділився досвідом проведення першого муніципального Хакатон, який об’єднав три українських університети для роботи над стратегією розвитку міста і довів, що Хакатон – це дієвий інструмент залученості громади.

Тvoemisto.tv також підбило підсумки саміту із засновницею Міжнародного саміту мерів Іриною Озимок.

Також додамо, що спеціально до саміту медіа-хаб «Твоє місто» випустив тематичну газету про те, чого нас навчила пандемія і як вона змінила життя міст. Власне, Міжнародний саміт мерів розпочали із відродження традиції – читання свіжої преси в Україні.

Фото і відео Дар'ї Кучер

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!