Кому належать львівські готелі і чи є там російський бізнес. Оновлено

31178 0
Інвестори з країн Європи не інвестують в готельний бізнес в Україні, зокрема і у Львові, бо бояться нестабільної політичної ситуації в країні.
Фото: Booking.com

Фото: Booking.com

Tvoemisto.tv вирішило з'ясувати, кому нині належать найбільші львівські готелі. Для переліку обрали 20 з них, які розташовані в центральній частині міста та в які інвестовані чималі кошти. 

З'ясувалося, що принаймні п'ять з них так чи інакше пов'язані з російським капіталом. Ще в частини з готелів не до кінця зрозуміла структура власності. Більша ж частина з них мають українські, в тому числі і львівські корені, однак засновниками виступають підприємства, які засновані на Кіпрі.  

І тільки в одному готелі серед власників виявилися громадяни Європи. Як пояснив Tvoemisto.tv експерт готельного бізнесу Іван Лунь, інвестори з цих країн не інвестують в готельний бізнес в Україні, зокрема і у Львові, бо бояться нестабільної політичної ситуації в країні. Також є проблеми з виведенням капіталу з України. Водночас росіяни ближчі до нас за «економічною ментальністю» і краще розуміють, як вести бізнес в Україні.

«Росіяни краще розуміють способи ведення бізнесу в Україні, бо ближчі до цього, ніж у Західній Європі, де інше законодавство та інша законодавча база, що походить не з Радянського союзу. Україна і Росія у цьому плані має спільне коріння – колишню конституцію СРСР, юридичну базу – тому вони розуміють, як ведуться справи в Україні», – каже він. 

Однак при цьому, за словами експерта, ніхто не забороняє західним європейцям наймати локальних спеціалістів. Це стосується не лише готельної справи, усі вони мають свою специфіку, так само як в кожній іншій країні. 

Готель «Дністер» / Premier Hotel Dnister

Будівля готелю за адресою Матейка, 6 належить ПрАТ «Туристично готельний комплекс «Дністер», 59,2246% акцій ПрАТ, за даними аналітичної системи YouControl, належать ТОВ «Східно-європейська готельна компанія», а 37,8728% – Pumori Enterprises Investments LTD (Кіпр). У свою чергу, ТОВ «Східно-європейська готельна компанія» на 100% належить згаданій компанії з Кіпру. Кінцевим бенефіціаром «Східно-європейської готельної компанії» в українському ЄДР вказана громадянка Словаччини, що живе у Франції – Наталія Селіванова, проте українські медіа пов’язують її з групою російських інвесторів, серед яких є сенатор РФ Алєксандр Бабаков. Наталія Селіванова у 2009-2014 рр. володіла однією словацькою компанією спільно з донькою Бабакова.

Мережа Reikartz

У Львові є два готелі мережі Reikartz – «Рейкарц Медіваль Львів» (вул. Друкарська, 9) та «Рейкарц Дворжец Львів» (вул. Городоцька, 107). Будівля першого належить ТОВ «Рейкарц і партнери. Україна». За даними YouControl, частка у 99,9868% у статутному фонді товариства належить кіпрській компанії Reikartz Hotels and Resorts (Cyprus) Limited. Решта – кіпрській Friotron Holdings Limited. Кінцевими бенефіціарами українського товариства в українському ЄДР вказані росіяни Леонід Лаврентьєв, Тімур Родіонов та Юрій Васін. Будівля другого готелю належить естонській AvanCard OÜ, що раніше була у засновниках кількох компаній з Reikartz Hotel Group, а кінцевими бенефіціарами, можливо, є ті самі росіяни. Окремі приміщення другого готелю у прилеглому будинку, на Городоцькій, 109, належать «Рейкарц і партнери. Україна».

Цитадель Інн / Citadel Inn

Співвласниками готелю на вул. Грабовського, 11 у львівських медіа раніше називали місцевих підприємців Володимира Губицького та Олега Шуптаря. Вони справді були у засновниках ТОВ «Галицька  цитадель», що володіє будівлями готелю та орендує земельну ділянку навколо нього. Пізніше вони вибули зі засновників, частка у 100% у статутному фонді товариства донедавна належала кіпрській Rimida Holdings LTD, а бенефіціарними власниками в українському ЄДР були громадяни Грузії та Сербії.

У лютому цього року власником частки у 100% у статутному фонді «Галицької цитаделі» стало львівське ТОВ «Рент Авто Україна», а кінцевим бенефіціаром зазначений Володимир Каїнський. Йому належать 20% у «Рент Авто Україна», решта ж – ТОВ «Плеяда Львів», Засновником останнього є Володимир Каїнський (90%) та АТ ЗНВКІФ «Діловий Світ» (10%). Володимир Каїнський є головою наглядової ради «Ділового Світу». Із 2020 року фонд перебуває в управлінні ТОВ КУА «Спарроу Інвест». Протоколи засідань наглядової ради з моменту зміни компанії з управління активами не оприлюднені, тому не можемо з впевненістю писати про інвесторів фонду.

BANKHOTEL

Будівля готелю на Листопадового Чину, 8 належить ТОВ «Марія». За даними YouControl, 89,3994% у статутному фонді товариства належать ТОВ «НРБ-Клуб», 10,3953% – АТ ЗНВКІФ «Трильйон», а решта – киянці Юлії Матвієнко. Кінцевим бенефіціаром «Марії» в українському ЄДР вказаний киянин Вячеслав Юткін. За даними YouControl, 100% акцій у «Трильйоні» належать самому Юткіну. Натомість, в «НРБ-Клуб» Юткіну належить частка у 93,8088% статутного фонду, решта – кіпрській Halbuser Investments LTD.

Як розповідало Tvoemisto.tv, до 2012 року будівлю займав «Промінвестбанк». Юткін став першим заступником голови правління «Промінвестбанку» у березні 2009, після того, як контрольний пакет акцій банку отримав російський державний «Зовнішекономбанк».

До «Промінвестбанку» Вячеслав Юткін працював головою правління «Сбербанку Росії» в Україні, а перед тим – президентом «Банку НРБ-Україна» та керівником представництва «Національного резервного банку» (РФ) в Україні. До переходу у бізнес Юткін, за його ж словами, служив в СБУ, а раніше – у КДБ. 

Hotel Leopolis

За даними аналітичної системи YouControl, приміщення готелю на Театральній, 16, Шевській 14 та 16 належать ПрАТ «Європейський Дім» (більша частина) і ТОВ «Ейч Ті Проперті Вест». Структура власності в них подібна. Пакет акцій у 69,8688% в «Європейському домі» належить естонській HT Property Development OÜ, пакет акцій у 29,9769% - фінській інвестиційній компанії Kusinkapital AB, зовсім незначний пакет – керівнику «Європейського дому» Тарасу Добрянському. Кінцевими бенефіціарами в українському ЄДР зазначені громадяни Фінляндії – родини Хартвалл та Терман. У «Ейч Ті Проперті Вест» частка у 70% належить HT Property Development OÜ, а 30% належать Kusinkapital AB.

Готель «Панорама» / Panorama Lviv Hotel

За даними YouControl, будівля готелю на проспекті Свободи, 45, належить ТОВ «Будівельний альянс». Частка у 75% статутного фонду товариства належить підприємцю та екс-банкіру Віталію Ломаковичу. 15% належать ТОВ «КУА «Оптіма Капітал», ще 10% – тій самій «Оптіма-Капітал» в інтересах її інвестиційного фонду «Професійний». Кінцевим бенефіціаром в ЄДР зазначений Віталій Ломакович. У 2005-2011 роках Віталій Ломакович працював головою правління «БМ-Банку». Згідно з річними звітами банку, головним його акціонером з пакетом у понад 99% акцій тоді був російський «Банк Москви». До БМ-Банку Віталій Ломакович очолював львівське «НДI Побутової радiоелектронної апаратури», працював у «Кредит Банку (Україна)» (а також його попереднику, «Західно-Українському комерційному банку») та банку «Тернопіль-Кредит».

Готель «Львів»

Будівля готелю на пр. Вячеслава Чорновола, 7 належить ТОВ «Готель «Львів». Засновниками товариства є вінничани Володимир Продивус (20,02%), його жінка Світлана Продівус (49,98%) та брат Володимира Продивуса від іншого батька - львівський підприємець Степан Продивус (30%), відомий ще як перший віце-президент Львівської обласної федерації боксу. Володимир Продивус – відомий у Вінниці підприємець, у 2012-2014 рр. депутат Верховної Ради, обраний за списком Партії Регіонів. З інформації, що є в аналітичній системі YouControl, випливає, що родина Продивусів володіє готелем з початку 2010-х рр.

Готель «Асторія» / Astoria Hotel

Будівля готелю на Городоцькій, 15, належить ТОВ «Готель Асторія». За даними системи YouControl, частка у 41,4593% у статутному фонді товариства належить австрійській R.K.D. HOTEL Holding GmbH, зареєстрованій у Відні. Решта (58,5407%) – Риммі Мидзі, зареєстрованій у селі Підгородне під Тернополем. В українському ЄДР Римма Мидза зазначена як кінцевий бенефіціар R.K.D. HOTEL Holding GmbH. Вона є родичкою Юрія Мидзи — тернопільського підприємця та топ-менеджера, а також, як стверджували російські медіа, номінального власника російського концерну «Росенергомаш» (зараз у стадії банкрутства). У концерну було кілька заводів в Україні. Юрій Мидза помер у січні 2015 р. Усі українські заводи концерну проходять або вже пройшли процедуру банкрутства.

Готель «Нобіліс» / Nobilis Hotel

Будівля готелю на Фредра, 5, була збудована наприкінці 2000-х рр. на місці скверу, що утворився після зруйнованих під час ІІ Світової війни будинків. За даними аналітичної системи YouControl, будівля належить ПП «Кук». Єдиним засновником ПП є львів’янка Лілія Кук, партнерка львівських підприємців Андрія Харачка та Володимира Губицького у ТОВ «Пам’ять», що розвиває мережу торговельних центрів «ВАМ».

Готель «Ріус» / Rius Hotel

Будівлю бізнес-центру, в якій міститься готель на вул. Академіка Гнатюка, 12а, звели на місці господарських одноповерхових споруд на перехресті вулиць Наливайка та Гнатюка у першій половині 2010-х рр. Будівля належить дочірньому підприємству «Інтергал-Буд» Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма «Інтергал», на яке записано чимало нерухомості у багатьох областях України. ДП «Інтергал-Буд» входить у так звану групу компаній «Інтергал-буд» Володимира Зубика, президента «Асоціації підприємств будівельників «Інтергал-Буд».

Володимир Зубик народився у Львові, був народним депутатом чотирьох скликань (у 2006-2019 рр.), двічі успішно балотувався до ВР від Партії Регіонів. ДП «Інтергал-Буд» Зубик контролює через пайовий венчурний інвестиційний фонд «ІнтерГалБудінвест» недиверсифікованого виду закритого типу ТОВ «КУА «Крістал Ессет Менеджмент».

Готель «Атлас Делюкс» / Hotel Atlas Deluxe

Будівля готелю на пр. Шевченка, 27, з кількома квартирами у прилеглому будинку на Фредра, 7, належить ТОВ «Проджект Інвест Капітал», зареєстрованому у Пустомитах. Частка у 30% у статутному фонді товариства належить сокільницькому підприємцю Ігорю Назаркевичу, решта (70%) – кіпрській Marwon Investments Limited, кінцевими бенефіціарами якої в українському ЄДР була зазначена спочатку одна громадянка Кіпру, а тепер — громадянка Панами.

Ibis Styles Lviv Center

Будівля готелю на Шухевича, 3, була закінчена у 2015 р. За даними аналітичної системи YouControl, будівля належить ТОВ «Аракс Холдинг». Частка у 90% статутного фонду товариства належить кіпрській I.S. Worldwide Management LTD, решта — АТ ЗНВКІФ «Камет». Кінцевими бенефіціарами «Аракс Холдингум та й «Камету» в українському ЄДР зазначені троє іноземців, серед них – доктор права Маркус Зуммер (Markus Summer), партнер та нотаріус у юридичній компанії Marxer & Partner Rechtsanwälte з Ліхтенштейну. Судячи з його професійних інтересів та публікацій, він займається реєстрацією приватних фундацій і трастів за місцевим законодавством.

Львівські медіа вважають, що через цю кіпрську компанію та фонд «Камет» готель насправді контролює львів’янин з громадянством Кіпру Юрій Федорів. Раніше він був у співзасновниках «Аракс Холдингу» а також з 2008 р. до листопада 2020 р. єдиним засновником і кінцевим бенефіціаром ТОВ «Інноваційні системи менеджменту», зареєстрованого за адресою готелю. Зараз у засновниках «Інноваційних систем менеджменту» – лише фонд «Камет», а в бенефіціарах та сама трійка іноземців, що й в «Аракс Холдингу».

Модерн Арт-Готель / Modern Art Hotel

За даними аналітичної системи YouControl, ті приміщення, які займає готель у будинках на пр. Шевченка, 26 та 28, належать Павлу Дубневичу. Раніше, принаймні ще на етапі реставрації у 2018 р., вони належали, крім нього, ще й його батьку – Богдану Дубневичу (підприємцю, екснардепу, нині голові Солонківської ОТГ), й матері – Тетяні Дубневич.

Готель «Таурус» / Taurus City Hotel

Будівля готелю, зведена на площі князя Святослава, 5 у 2010-х рр., належить ТОВ «Готельний комплекс «Таурус». Єдиним засновником товариства є львів’янин Юрій Канюк, девелопер, що веде будівництво на території колишнього заводу «Кінескоп» у Львові.

Готель «Швейцарський» / Swiss Hotel

Готель займає два будинки на вулиці Князя Романа, 20 у Львові – №20 та №22. Власницею обох є зареєстрована у Сокалі Наталія Горбачук (раніше зареєстрована у Львові). Вона ж займається реконструкцією під готель будинку на Залізничній, 30 у Львові. За даними аналітичної системи YouControl, Наталія Горбачук є також співзасновницею полтавського ТОВ «Санрайс Логистикс», основним видом діяльності якого є гуртова торгівля паливом, засновницею фермерського господарства «Фруттосвіт» на Мостищині та кінцевим бенефіціаром АТ ЗНВКІФ «Онест Капітал».

Готель «Шопен» / Chopin Hotel

Будівля готелю на площі Євгена Маланюка, 7, як і земельна ділянка під ним, належить Ірині Сердюк (частка у 62%) та Анастасії Тиртичній (частка у 38%). Ірина Сердюк – підприємець зі Львова, депутат Львівської міської ради попереднього скликання (2015-2020 рр.), обрана від Громадянської позиції. Цивільний чоловік Ірини Сердюк – член ОПЗЖ Олександр Смірнов є керівником кількох компаній Тиртичної.

Готель «Жорж» / George Hotel

Будівля готелю на площі Адама Міцкевича, 1, належить ТОВ «Готелький комплекс «Жорж». Засновницею товариства є Ольга Філатова-Кривецька, дружина Ігоря Кривецького, львівського підприємця, члена ВО «Свобода”, народного депутата у 2012-2014 рр.

Гранд-готель / Grand Hotel Lviv Luxury & Spa

Готель складається з кількох будівель і приміщень за адресами пр. Свободи, 11, 13, 13а та 15а. Власником усіх Софія Максимець-Козловська, донька Григорія Козловського – відомого львівсько-винниківського підприємця, нині депутата обласної ради від «ЄС», у минулому депутата міської ради.

Готель «Відень»

Приміщення готелю у будинку на пр. Свободи, 12, належать ТОВ «Готель «Відень». Частка у 2% у статутному фонді товариства належить Володимиру Грубрину, депутату Львівської міської ради у 2010-2015 рр. від ВО «Свобода». Решта ж (98%) – канадській компанії з Торонто, що в українському ЄДР записана як «КАНСАМЕР ІНС», а кінцевими бенефіціарами останньої – «Томас Лінд» та «Стін Елгард», зареєстровані у Канаді. Відшукати цю компанію у реєстрі федеральних корпорацій та реєстрі корпорацій Онтаріо, не вдалось – мабуть, через дивну транслітерацію назви.

«Євроготель» / Eurohotel

Будівля готелю на Тершаковців, 6А, записана на ТОВ «Євроготель». Співзасновниками товариства є львівський підприємець Ігор Машталер (80%) та Світлана Порайко (20%). Керує готелем дружина Ігоря Машталера – Ірена Машталер. Ігорю Машталеру належить також частка у 50% у статутному фонді ТОВ «Сихів-Сервіс», якому належить будівля готелю «Соната» на Сихові.

Готель «Рудольфо»/Boutique Hotel Rudolfo

Готель розташований у колишній кам’яниці Обухівській за адресою: вулиця Вірменська, 4. Власником кам’яниці є громадянин Австрії Франц Пісек (так транслітеровано його прізвище в українських реєстрах, якщо його транскрибувати, воно звучить як Пізек –  нім. Franz Pisec). Йому належать також вісім квартир у прилеглій кам’яниці на Вірменській, 6, та приміщення за адресою Краківська, 9а, що прилягають до обох кам’яниць на Вірменській. Австрієць веде бізнес у галузі деревообробки в Австрії, Україні та Росії – в Архангельській області РФ, де він є співзасновником трьох компаній. Цікаво, що однією із співзасновниць ТОВ «Дендро Індастрі», зареєстрованого на пл. Ринок, 28, в одній з квартир, власником яких є австрієць, є також громадянка РФ.

Дмитро Борисов

Фото із Booking.com та офіційних сайтів готелів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!