Чому звільняються працівники: що варто знати роботодавцю

3879 0
65% працівників, працюючи у тій чи іншій компанії, паралельно моніторять ринок вакансій. Частина з них звільняється або змінює спеціалізацію. Що важливо знати роботодавцю про причини пошуку кращих пропозицій обговорювали під час HR-семінару, організованому юридичною компанією HD Partners та Львівською консалтинговою групою.
фото:www.kadrovik.ua

фото:www.kadrovik.ua

Серед яких професій найбільше якісних потенційних працівників?

«На сайтах пошуку роботи в середньому на одну вакансію є від 1,5 до 3 кандидатів, що відповідають заявленим вимогам», – розповідає Оксана Абраменко, представник Львівської консалтингової групи.

В таких сферах, як виробництво, логістика, торгівля, адміністративні посади в офісі – для роботодавця дуже малий вибір, в той час як серед топ-менеджерів, бухгалтерів варіантів більше. Особливо складно знайти кваліфікованих працівників у сфері продажу, IT-сегменті, клієнт-менеджменті, адже кількість вакансій приблизно на 20% перевищує число кандидатів.

Чому працівники змінюють спеціалізацію?

Попри таку незбалансовану ситуацію на ринку вакансій для роботодавців є й інша загроза –  кваліфіковані працівники, через деякий час звільняюься, і, найчастіше, змінюють спеціалізацію.

Оксана Абраменко наголошує, що тут найпоширенішою причиною є фінансовий мотив, адже якщо людина не може знайти роботу за спеціальнюстю, котра б забезпечила її базові потреби, то вирішує змінити сферу праці.

На другому місці серед причин – нудьга через тривалий час роботи в одному напрямку. На третьому – прагнення віднайти кращий баланс між особистим життям та роботою.

Читайте також: Дисонанс на ринку праці: що вимагають працедавці та чого хочуть працівники

53% роботодавців не проводять інтервю з людьми, які звільняються

Тетяна Пашкіна, експерт компанії rabota.ua, наголошує, що, звільняючись, 57% працівників шукають кращої заробітної плати. Також значна частина людей почувається некомфортно на роботі або ж прагне кар’єрного росту. 78% вважають свою роботу стресовою через значний об’єм рутинної праці, яку ніхто не хоче автоматизовувати, а 51% через два місяці на новій роботі відчувають розчарування.

«Важливим є той показник, що 53% роботодавців не проводять контрольних інтерв’ю з людьми, що звільняються, тому не дивно, що 14% не відчувають, що компанія намагається їх втримати», – зауважує Тетяна Пашкіна.

У які сфери найчастіше переходять?

«Молоді спеціалісти, що все ж наважуються залишити звичні для себе сфери праці і подаються в інші напрямки, найчастіше переходять у IT, HR, SMM-маркетинг», – наголошує Оксана Абраменко. 

До того ж 65% людей, маючи роботу, постійно моніторять ринок в пошуках кращих варіантів і розглядають пропозиції, де різниця у заробітній платі починається від 50%. Відповідно ці очікування настільки «перегріті», що ринок не може дозволити собі таких кандидатів.

Читайте також: Вакансії: на які пропозиції відгукується молодь

Чому немає напливу на ринок праці кваліфікованих кадрів?

Сьогодні приблизно 94% компаній в Україні набирає нових працівників. Це як виробничі, так і сервісні компанії . Зростає також і кількість вакансій практично на усіх сайтах пошуку роботи.

«Час масових скорочень компаній закінчився і кількість вакансій росте, а от кількість якісних кандидатів на ринку – ні, – зауважує Оксана Абраменко. – Річ у тім, що справді серйозні компанії зацікавлені «втримати» кваліфікованих працівників і роблять для цього все можливе, останні, натомість, не спішать залишати високооплачувану роботу, розглядати інші вакансії чи змінювати спеціалізацію».

 Підготувала Оксана Лісна


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!