Чому у Львові деякі мережі попри заборону продавали алкоголь

15806 0
Продаж слабоалкогольних напоїв зафіксували у «П’яній вишні» та «Театрі пива «Правда» на площі Ринок.
Фото: HoReCa Lviv

Фото: HoReCa Lviv

19 березня голова Львівської обласної військової адміністрації заборонив продаж алкоголю на території області у вечірній час з 22:00 до 10:00 год. Водночас мер Львова Андрій Садовий заявив про продовження повної заборони на продаж алкоголю у місті. Все ж деякі заклади громадського харчування пригощали відвідувачів слабоалкогольними напоями.

Читайте також: У Львові заблокуваи магазин, який продавав алкоголь

Зокрема, йдеться про «П’яну вишню» та «Театр пива «Правда» на площі Ринок, які належать Холдингу емоцій «!FEST». Тут відвідувачам пропонують пиво та вишнівку. У коментарі Tvoemisto.tv речник холдингу Тарас Маселко пояснює, що раніше з більшістю рестораторів Львова зверталися до міського голови, щоб отримати дозвіл на продаж слабоалкогольних напоїв, міцність яких не вище 20 градусів. Проте зворотного зв’язку не отримали. Після того відповідне звернення скерували очільнику обласної військової адміністрації Маскиму Козицькому, який з 19 березня ввів часткову заборону на продаж алкогольних напоїв. Тому заклади почали торгувати слабоалкогольними напоями.

«Ми почали продавати вишнівку, пиво, вино. Щоб перевірити ситуацію, я спеціально заходив у наші ресторани й свідомо не представлявся, бо не всі мене знають. Так, можна було скуштувати якогось легкого алкоголю, лікеру, але натомість, коли попросили, наприклад, каву з міцним алкоголем всередині, то вони цього не пропонують, бо не мають технічно можливості реалізовувати це», – каже Тарас Маселко.

З його слів, після російського вторгнення 24 лютого їхня мережа стала першою, хто закрив заклади та припинив продаж будь-якого виду алкоголю. Після них відповідний указ затвердило місто. Трохи більше тижня тому Холдинг емоцій «!FEST» почав відновлювати роботу ресторанів, в тому числі тих, які основним продуктом мали пиво чи вишнівку, оскільки економіка сьогодні перебуває на тому рівні, що потребує базових витрат.  

Читайте також: У деяких львівських готелях підняли ціни на номери. Власників просять підтримати біженців

«Зараз не туристичний сезон, країна у війні. Якщо йдеться про відновлення економіки, яка передбачає оплату податків, орендну плату, виплату заробітних плат, партнерських зобов’язань тощо, то з цих міркувань нам цікава робота зі слабоалкогольними напоями, бо у нас є своя пивоварня, своя вишнівка. І це важливо для нас. Зібравшись та порадившись з іншими рестораторами, ми дійшли до висновку, що це доцільно. Скажімо, галузь пивоваріння не є тільки виробником. Це є економічна структура, яка передбачає також споживання хмелю, солоду, й це теж впливає на зайнятість працівників. Ми ж говоримо економічними показниками, а не лише емоційними», – зауважує Тарас Маселко.

Наразі мережеві заклади продовжують готувати їжу для біженців та тероборони. Ресторатори єдині в тому, що армії потрібна підтримка та допомога. Однак, підкреслює речник Холдингу емоцій «!FEST», з одного боку є заборона, а з іншого боку їм потрібно платити орендну плату за комунальні приміщення, а для цього потрібно не апелювати контраргументами, а вирішувати та домовлятися як працювати далі.

У міській раді кажуть, що розпорядження міського голови про заборону продажу будь-якого виду алкогольних напоїв діє без змін. Якщо громадяни фіксують випадки, де у магазинах або закладах громадського харчування порушують ці правила, у мерії закликають звертатися до правоохоронців.

«З 19 березня у Львові продовжили дію заборони продажу алкогольних та слабоалкогольних напоїв. Ми вже зверталися до всіх, хто є в місті Львові, у разі, якщо вони зафіксують випадки продажу алкоголю чи то у закладах громадського харчування, чи то у закладах торгівлі, то насамперед просимо телефонувати до правоохоронних органів, відповідно, від як від них, так і від міста буде певна реакція. Думаю, що заклади громадського харчування зроблять висновки і будуть годувати відвідувачів, а не наливати їм спиртне», – пояснила у коментарі Tvoemisto.tv керівниця департаменту економічного розвитку ЛМР Ірина Кулинич.

Нагадаємо, минулого тижня у Львові заблокували роботу магазину, який попри заборону продавав алкоголь.

19 березня продаж алкогольних напоїв на всій території Львівської області заборонили з 21.00 до 10.00 год. Тоді міський голова Львова Андрій Садовий запевнив, що у Львові надалі діятиме повна заборона на продаж алкоголю.

У Львові спершу 28 лютого часткового обмежили продаж алкогольних напоїв з 18:00 по 12:00 годину дня, а наступного дня, 1 березня, ввели повну заборону на їхній продаж. Це стосується, як мереж магазинів, так і закладів громадського харчування. Минулого тижня міський голова Львова Андрія Садового зазначив, що наразі жодних звернень про скасування заборони на продаж алкоголю міська влада не отримувала. Він запевнив, що якщо вони будуть, то місто їх розгляне.

Юлія Осим

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!