Чому Великдень святкують у різні дати та чи може це змінитись

9396 0
Вже цієї неділі, 31 березня, католики святкуватимуть Великдень, натомість у греко-католиків та православних цей день припадає на 5 травня.  Tvoemisto.tv пояснює, чому католики відзначають цього року це свято на п'ять тижнів раніше та чи святкуватимуть його спільно у майбутньому. 
Фото умовне

Фото умовне

Як УГКЦ та ПЦУ перейшли на новий календар 

З 1 вересня 2023 року Українська Греко-Католицька Церква в Україні та Православна Церква України перейшли на новий стиль для нерухомих свят, відтак Різдво святкували 25 грудня, а не 7 січня. ПЦУ та УГКЦ домовились та спільно перейшли на так званий Новоюліанський календар зі збереженням чинної Пасхалії (часу святкування Великодня). Це значить, що час святкування Великодня і пов'язаних з ним свят залишилось незмінним.

УГКЦ вирішила йти за так званим Новоюліанським календарем. Усі нерухомі свята, тобто свята, які прив'язані до дати, відзначають за Григоріанським календарем. Натомість усі рухомі свята, а усі вони прив'язані до святкування Паски, ми святкуємо так, як було раніше ”, - пояснив в інтерв'ю Tvoemisto.tv настоятель храму Різдва Івана Хрестителя УГКЦ Ростислав Пендюк.

Читайте також. "Це найбільший скандал". Експерт про Папу Римського

Як визначають дату Великодня

Релігієзнавець та директор ГО "Центр релігійної безпеки" Дмитро Горєвой раніше пояснював у коментарі “Суспільному”, що ще в перші століття християни на Сході та християни на Заході святкували Великдень в різні дати. Перший церковний розкол відбувся у 196 році щодо дня святкування. Тоді чотирнадцятий Папа Римський Віктор I хотів відлучити громаду від церкви, бо вважав, що вони неправильно святкують. На Першому Вселенському Соборі у 325 році було встановлено, що Християнський Великдень має святкуватися у першу неділю після повного місяця, який настає після весняного рівнодення.

Тож, дату рахують так: спочатку береться весняне рівнодення, 21 березня, після чекають на перший повний місяць, а потім найближча неділя – це і є дата Великодня. Релігієзнавець зауважує, що оскільки християни східні та західні живуть за різними календарями, західні – за Григоріанським, а східні – за Юліанським або Новоюліанським, то і дати вони відраховують по-різному.

 

Чи можуть католики, греко-католики та православні відзначати Великдень разом 

Окремі парафії УГКЦ, зокрема закордоном перейшли на Григоріанський календар, тобто вони відзначають Великдень спільно з католиками. Натомість в Україні Великдень цього року святкують на п'ять тижнів пізніше.

Представники Ватикану та Вселенського Патріархату уже створили спільну католицько-православну комісію, щоб розробити календарну реформу. Вони мають на меті до 2025 року, до річниці 1700 років від дня проведення Першого Вселенського Собору, провести реформу, щоб православні та католики, східні та західні християни святкували Великдень в один день.

Раніше у коментарі  Tvoemisto.tv доктор філософії та  дослідник історії Церкви Анатолій Бабинський пояснював, що дата святкування Великодня не залежитиме від переходу на новий календар. За його словами, йшлося про консенсус щодо однієї сталої дати Великодня – не про конкретне число, а про якусь неділю весни. «Можливо, остання неділя квітня могла б стати назавжди для всіх Пасхою. Церковний календар є умовністю, ми не святкуємо точно в ті дні, бо до кінця не знаємо про певні дати, які відзначаємо. Це радше символічні речі. Я песиміст у цьому випадку, бо є намагання знайти консенсус між дуже різними християнськими традиціями. Маю на увазі не лише католиків і православних», – зазначив він.

Читайте також. Як змінились дати церковних свят за новим календарем

За словами Анатолія Бабинського, Православна церква, тобто всі помісні церкви разом узяті, є настільки поділеними, що не здатні провадити діалог, щоби визначити спільну дату святкування Пасхи. А якщо всередині цих церков не буде консенсусу, то навряд чи вони погодяться на якусь одну дату.

Софія Вітовська

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі. 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!