Чорну кам’яницю у Львові захистили тимчасовою спорудою. Фото

1941 0
Узгоджений кошторис проєкту становить 10 231,25 доларів США.
Фото: Софія Шавранська/Твоє місто

Фото: Софія Шавранська/Твоє місто

Для збереження пам’ятки «Чорна кам’яниця» у Львові її захистили тимчасовою спорудою. Це дозволить вберегти нещодавно відреставровану будівлю від можливих руйнувань через військову агресію рф, – повідомили під час пресконференції у Львівському історичному музеї.

Захисну конструкцію встановили перед фасадом будинку за підтримки Світового фонду пам’яток (World Monuments Fund), Львівського історичного музей, Благодійної організації «Друзі Львівського історичного музею» та сприяння Посольства США в Україні. Узгоджений кошторис проєкту становить 10 231,25 дол США, що включає витрати на закупівлю матеріалів, монтаж/демонтаж конструкції, оренду риштування на 6 місяців та дизайн банера.

Читайте також: Реставрація чорної кам'яниці: як зміниться історична пам'ятка у центрі Львова

«У результаті реалізації проєкту будівлю захистили тимчасовою спорудою, яка суттєво убезпечить головний фасад Чорної Кам'яниці та скульптури, що не підлягають демонтажу. Захисна конструкція є достатньо міцною, щоб протистояти уламкам, не завдаючи при цьому пошкоджень поверхні або конструкції будівлі», – йдеться в повідомленні пресслужби Львівської ОВА.

Додамо, що зовнішня поверхня захисної споруди є естетично сумісною з історичним середовищем площі Ринок. На ній розмістили фото фасаду Чорної кам’яниці з логотипами Музею та партнерів.

Нагадаємо, що Львівський історичний музей виграв грант Посольського фонду США збереження культурної спадщини на 275 тисяч доларів. Спершу кам’яницю обстежила НДЦ «Рятівна археологічна служба», працівники якої знайшли у внутрішньому дворику кам’яниці фрагменти керамічного посуду, які датуються кінцем ХІІІ – XIV століття. За грантові гроші відреставрували фасад, провели археологічні розкопки і знайшли фундамент готичного Львова, зробили гідроізоляцію і новий дах, укріпили фундамент, у внутрішньому дворику облаштували лапідарій.

Ремонт приміщень всередині кам’яниці проводили вже за кошти Львівського історичного музею. Вартість ремонту становила 4,5 млн грн.

Для довідки

Чорну кам’яницю збудували у 1577 році за проєктом архітектора Петра Красовського. У кінці XVI століття у кам’яниці представник львівського патриціанського роду Ян Лоренцович відкрив одну з перших у місті аптек. Тоді будинок мав назву Лоренцовичівський. «Чорною» почали називати кам’яницю у ХІХ, оскільки століттями на будинок наносили свинцеві білила як ґрунт для багатоколірності.

Фото: Софія Шавранська/Твоє місто


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!