Чотири європейські компанії заплатили за газ у рублях

2058 0
Росія постачає газ по трубопроводах у 23 європейські країни.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Вже чотири європейські компанії заплатили рублями за поставки російського газу. Про це повідомляє Bloomberg.

Після початку російського вторгнення в Україну західні країни ввели проти росії численні санкції, після яких президент рф володимир путін підписав указ, згідно з яким країни, які вважаються «недружніми», повинні платити за газ в рублях.

Польща та Болгарія відмовилися від такого способу оплати, тому «Газпром» «перекрив кран» з блакитним паливом для цих двох країн. Однак за даними Bloomberg, чотири європейські покупці вже розрахувалися рублями за поставки газу. Ще десять європейських компаній відкрили спеціальні рахунки в «Газпромбанку» для оплати газу. Наразі невідомо, про які компанії йдеться, та з яких країн вони походять.

Читайте також: У Німеччині заявили, що за кілька днів зможуть припинити поставки нафти з росії

Офіційно на розрахунки в російській валюті у Європейському союзі погодилася лише Угорщина. Туреччина, Вірменія та Нігерія також погодилися платити в рублях, але цих країн немає у списках «недружніх».

Згідно з інструкціями Єврокомісії, компанії можуть вносити євро або долари на субрахунок Газпромбанку, якщо така дія не порушує санкції. Потім Газпромбанк обмінює західну валюту на рублі і вносить їх на другий рахунок компанії-покупця.

Нагадаємо, що 26 квітня Болгарія отримала від «Газпрому» повідомлення про призупинення постачання газу з 27 квітня через відмову розраховуватись за російський газ у рублях. Раніше стало відомо про припинення постачань російського газу до Польщі. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!