На реставрацію замків на Львівщині і сцени театру Заньковецької виділили 132 млн грн

2138 0
Цього року відреставрують лише три замки та театр.
фото: Олександр Бистріков

фото: Олександр Бистріков

Із 12 об’єктів Львівщини, які потрапили у перелік об’єктів, що реставруватимуть у межах проєкту «Великої Реставрації», цього року відреставрують лише 4. У число об’єктів потрапили три замки та театр. Про це Тvoemisto.tv розповіла головна спеціалістка управління охорони культурної спадщини департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Анна Герич.

Читайте також: Стало відомо, які пам'ятки реставруватимуть за державний кошт на Львівщині

За її словами, спочатку експертна комісія при Міністерстві культури, яка робила відбір пам’яток, із львівських визначила 12 об’єктів, але 15 проєктів, які потребують ремонту, реставрації чи консервації. Анна Герич пояснює, що деякі з об’єктів, наприклад, оперний театр чи театр Заньковецької, були вписані в кілька проєктів, де окремо йшлося про дах, фасади, виготовлення проєктно-кошторисної документації.

«18 травня з’явився наказ Міністерства культури та інформаційної політики про затвердження переліку проєктів, які будуть реалізовані в рамках проблеми «Велике будівництво» у 2021 році. До переліку проєктів, які цього року профінансують, увійшли лише 4 об’єкти. Їх фінансування становитиме 132,5 млн грн», – каже Анна Герич.

Цього року відреставрують:

  • Жовківський замок, пам’ятку архітектури національного значення за 51 млн грн.

  • Замковий комплекс в Підгірцях, пам’ятку архітектури національного значення – Палац Підгорецького замку, Костел св. Йосифа, Гетьманський заїзд, парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Підгорецький замок» у с. Підбірці, Бродівського району за 32 млн грн.

  • Замковий комплекс в Олеську, пам’ятку архітектури національного значення XІV-XVІІ ст – замок Даниловичів, Костел капуцинів з келіями у смт. Олесько за 45 млн грн.

  • Камерну сцену Театру ім. М. Заньковецької у Львові за 4 млн грн.

Читайте також: Цього року завершать реставрацію церкви, де настоятелем був дідусь Євгена Коновальця

Нагадаємо, загалом у рейтинг об’єктів, які реставруватимуть у межах проєкту «Великої Реставрації», що відібрало  Міністерство культури та інформаційної політики України потрапили 109 об’єктів з різних міст України. На Львівщині реставруватимуть Олеський, Підгорецький, Жовківський та Золочівський замки, будівлю Львівської націоналньої наукової бібліотеки ім. Василя Стефаника, приміщення камерної сцени театру ім. Марії Заньковецької, будівлю театру Соломії Крушельницької, корпус НУ «Львівської політехніки» на вул. Князя Романа, 1-3,  будинок наукової бібліотеки, де працював Іван Франко на вул. Драгоманова, 5, та дах будівлі театру Лесі Українки.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!