Чи є на Львівщині грип і як відбувається вакцинація

722 0
Медики фіксують активну вакцинацію.
Фото умовне / з відкритих джерел

Фото умовне / з відкритих джерел

Станом на 3 жовтня у Львівській області ще не зафіксовано жодного випадку грипу у цьому епідсезоні. Про це повідомила керівниця обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

«Вірусів грипу поки що на Львівщині не було виявлено. Вже два тижні є вакцина в аптеках. Люди активно вакцинуються. Можу сказати, що це, мабуть, перший рік, коли вакцинація почалась ще у вересні», – пояснила вона.

Читайте також: Чим зараз хворіють на Львівщині. Пояснення лікаря

За її словами, люди вже відчули, що таке карантинні заходи та обмеження, тому не бажають до них повертатись та активно отримують щепленння.

Як штами грипу очікують цьогоріч

У сезоні 2023-2024 медики очікують чотири штами грипу:

  •  A/Victoria/4897/2022 (H1N1) pdm09;

  •  A/Darwin/9/2021 (H3N2);

  •  B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);

  •  B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Усі вони вже відомі українцям, перші три циркулювали упродовж останніх трьох років. Штам Phuket відомий ще давніше.

Які є вакцини

За словами Наталії Тімко-Іванченко, згідно з останніми рекомендаціями, вакцина «ДжіСі Флю» (вже надійшла в аптеки) та вакцина «Ваксігрип» захищає від усіх чотирьох штамів грипу. Прогнозують появу в аптеках ще однієї – трикомпонентної вакцини. Вона має захищати організм від трьох новіших штамів. Натомість у ній не буде компонента від штаму Phuket, оскільки він циркулюж вже давно, тож імунітет до нього може бути набутим. Водночас наразі невідома ані назва цього препарата, ані, хто буде його виробником.

Нагадаємо, із настанням осені на Львівщині фіксують більше хворих на ГРВІ. Крім того, почастішали випадки гострих респіраторних вірусних інфекцій, ентеро- та ротавірусів. Детальніше тут

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!