Керівник Львівської ОВА запевняє, що військові і тероборона з Львівщини забезпечені всім необхідним

2793 0
За словами очільника Львівщини, люди, які стоять на фронті, мають повне забезпечення згідно з контрактами, як Збройні Сили України.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Забезпечення територіальної оборони, яка перебуває на фронті, не відрізняється від забезпечення Збройних Сил України. Про це під час пресконференції про підсумки двох місяців повномасштабного вторгнення росії до України повідомив очільник Львівської ОВА Максим Козицький.

«Територіальна оборона поділяється, відповідно до Закону України, на три підрозділи. Якщо брати тероборону, яка є частиною війська, то люди, які стоять на фронті, мають повне забезпечення згідно з контрактами, як Збройні Сили України, нічим не відрізняється», – каже він у відповідь на запитання журналістки Tvoemisto.tv.

Натомість, за словами львівської волонтерки Тетяни Турчиної, українських військових небайдужі одягали і одягають вже дев’ятий рік війни.

Читайте також: Українській армії потрібна допомога. На спецрахунку НБУ закінчуються кошти

«Хлопцям, які йдуть воювати, у військовій частині можуть дати каску, не завжди бронежилет і навіть форму. Якщо видають, то по одному комплекту і, коли вони рятуються від обстрілів, втікаючи, можуть все залишити. Згодом виходить так, що змушені самі відкупляти те, що їм видали, бо ж треба здати», – каже вона у коментарі Tvoemisto.tv.

Як зазначила волонтерка, основний запит до них від військових – найперше одяг, рюкзаки, наколінники, нарукавники. На їхніх плечах також закупівля всього необхідного за кордоном та довезення на передову. Проблемним також залишається забезпечення хлопців на передовій. Допомогу волонтери передають, але вона не завжди доходить.

«Часто все лежить в тиловій частині, де спокійніше. Проблеми зникають тоді, коли волонтери заговорять про це вголос (у соціальних мережах, ЗМІ). Після того довозять і продукти, і зброю. Те саме з машинами – чим кращу машину волонтери викуплять і передадуть, тим більша ймовірність, що на ній їздитиме хтось із керівництва. Волонтери інколи стараються везти на вигляд «рухлю», щоб її ніхто не забрав. Є випадки, коли авто ставлять у частині, і хлопці випрошують для виконання завдань. Також є випадки розкрадання, волонтерам доводиться класти мачки у тепловізори чи бронежилети, але все такі речі з’являються на ОЛХ», – додає волонтерка.

Читайте також: У боях за Попасну загинули двої військових з Жовківщини

За словами заступниці голови ради Громадської організації «Допоможи фронту» Галини Мороз, який ще з 2014 року займається організацією забезпечення військових на фронтах російсько-української війни силами волонтерів Львівщини і забезпечують індивідуальними аптечками, збирають оптику, тепловізори, дрони, позашляховики, засоби зв’язку, індивідуального захисту, відправляють те, що надали доброчинці з-за кордону, як раніше, так і зараз прості люди  не надто покладаються на державу. На те є кілька причин. Наприклад, приблизно втричі зросла чисельність армії, а підприємства, які працювали на Укроборонпром та розташовувались на східних, центральних, північних районах, зруйновані, інші релокуються, але ще не всі налагодили і відновили роботу. Через те чимало потреб для військових повинні закривати волонтери.

Проте найбільшою проблемою волонтери називають виснаження суспільства, зменшення потоку фінансової допомоги.

«Логістика зараз у нас покращилась, але відчутно зменшилася допомога від людей. Якщо наприкінці лютого – початку березня гроші на рахунках були, то зараз доводиться просити. Боїмося, що коли війна затягнеться, у людей виникне ще більше вигорання», – каже у коментарі Tvoemisto.tv Галина Мороз.

Tvoemisto.tv організовує 29 квітня, о 14.00 год, публічну дискусію на тему «Допомога українській армії в умовах війни. Проблеми і їх вирішення», аби з'ясувати, чому волонтери, а не держава, далі одягають військових, які є проблемні моменти із постачанням допомоги на передову, і як можна налагодити координацію та співпрацю влади та волонтерів, щоб посилити цю роботу.

Ольга Шведа

Відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!