Чи може друга вища освіта бути підставою для відстрочки від мобілізації

17550 0
Якщо людина здобуває третю, четверту вищу освіту, то це точно не може бути підставою для відстрочки від мобілізації, каже нардеп.
Умовне фото

Умовне фото

Народний депутат і представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський вважає, що отримувати відстрочку від мобілізації мали б люди, які здобувають вищу освіту вперше, а не ті, хто здобуває другу чи третю вищу освіту. Про це він заявив в інтерв’ю «Українським новинам»

Серед основних зловживань для ухилення від мобілізації він назвав фіктивні довідки про інвалідність, догляд за особою з інвалідністю, а також отримання вищої освіти повторно. 

Читайте також: Чи будуть зміни до мобілізації. Пояснення

Зазначимо, що нещодавно Верховна Рада внесла зміни в законодавство – і тепер мобілізації підлягатимуть особи, у яких дружина (чоловік), батьки або батьки дружини (чоловіка) є особами з інвалідністю 1 або 2 групи, якщо у тих є інші працездатні особи, зобов'язані їх утримувати згідно із законом.  Раніше в законодавстві не було передбачено кількості осіб, які можуть бути піклувальниками або опікунами непрацездатної особи. Тепер нардепи внесли правку, що на одну людину може бути оформлений лише один опікун або піклувальник.

За словами Веніславського, «найбільш поширена практика після «опікунів» – це, коли люди, які не мають і не мали медичних показань для того, щоб отримати певну групу інвалідності, але її отримують».  Ще одна лазівка – це освіта, додав член парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони й розвідки.

Читайте також: Хто з чоловіків з 1 вересня зможе виїхати за кордон. Пояснення

«З перших днів війни, ви ж пам’ятаєте, ми про це говорили, різко збільшилась кількість абітурієнтів 30-35 (років), котрі почали раптом здобувати знання на денній формі навчання. З точки зору законодавства таке право передбачено.  Людина навчається на денній формі у будь-якому віці і має право на відстрочку, але ми розуміємо, що є зловживання… Навіть в багатьох закордонних вищих навчальних закладах відкрили цілі факультети, тому що це заробляння грошей, та і в Україні також почали відкривати. Це те, що потребує редагування, оскільки ми розуміємо, що є зловживання. Я думаю, що абсолютно справедливо в умовах війни обмежити однією вищою освітою. Якщо людина здобуває третю, четверту вищу освіту, то це точно не може бути підставою для відстрочки під час воєнного стану», – заявив він. 

Читайте також: Хто і за яких умов може звільнитися з військової служби восени

На запитання, чи має те саме стосуватися магістратури, нардеп сказав: «Якщо людина в магістратурі навчається відразу після закінчення навчання, то це здобуття вищої освіти магістра. Якщо вона вступила в аспірантуру одразу після навчання, то зрозуміло. А коли людина має перерву і лише під час війни раптом захотіла займатися науковою діяльністю, то це викликає запитання».

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, в якому пропонують змінити порядок проведення мобілізації в Україні. Зміни планують внести до ст. 38 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу». 

Відповідно до змін, комунальникам (житлово-експлуатаційні організації, інші організації або підприємства та установи, що здійснюють експлуатацію будинків) та власникам будинків хочуть надати право вручати повістки військовозобовʼязаним чоловікам на законодавчому рівні.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!