Чи може «карантин вихідного дня» стримати пандемію. Пояснення епідеміолога

4864 0
Головна причина поширення Covid-19 – ігнорування людьми нових правил поведінки.
Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

Епідеміологиня Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру Оксана Пушкарьова вважає, що будь-які обмеження спілкування людей допоможуть зменшити кількість нових інфікувань коронавірусом. Про це вона розповіла у коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: Карантин вихідного дня для ресторану – це як ампутувати ноги, але по шию

«Чи це обмеження на день, чи на тиждень – це добре. Звісно, чим триваліше, тим краще. Але в уряді не можуть ввести такий карантин, як навесні, через питання економіки. Хоча з епідеміологічної точки зору, зараз потрібно розірвати всі контакти», – говорить Оксана Пушкарьова.

На запитання про імовірне закриття фітнес-клубів і басейнів, лікарка відповідає, що за умови дотримання протиепідемічних правил, запроваджених головним санітарним лікарем України, їх роботу можна дозволити.

А от закладам громадського харчування, каже Оксана Пушкарьова, варто заборонити проводити весілля та інші святкування, що відбувається дуже часто.

Читайте також: Львів'ян закликають відмовитися від весіль та вечірок через загострення Covid-19

Вона переконана, що обмеження спілкування допоможе зменшити кількість нових хворих. Але проблема у тому, що не всі це усвідомлюють.

«Люди, навіть якщо трохи нездужають, все ж кудись ідуть. Дуже часто кажуть, що їм треба закінчити ще якусь роботу. Це призводить до того, що вони інфікують інших працівників. Так поширюється захворювання», – каже епідеміологиня.

Тому для власної безпеки і безпеки оточуючих головним правилом залишається носіння маски та миття рук. Утім, маска не захищає на 100%, тому навіть у ній потрібно обмежити спілкування.

«У транспорті навіть у масці не потрібно ні з ким говорити, і по телефону говорити теж не потрібно. Може бути якраз інкубаційний період, людина активно говорить по телефону і навіть через маску виділяє збудник хвороби і «постачає» його іншим пасажирам», – пояснює Оксана Пушкарьова.

Правила здорової людини у період пандемії, каже епідеміологиня, прості:

  • Носити маски
  • Мити руки
  • Харчуватись здорово
  • Вести здоровий спосіб життя
  • Не запускати хронічні захворювання.

Щодо останнього, то, говорить Оксана Пушкарьова, людина з хронічними захворюваннями має бути особливо пильною і повинна дотримуватись призначеного лікування чи дієти.

«Головне, дбати про себе, про своє здоров’я. Звісно, без паніки – не варто надмірно прислухатись до організму. Але якщо ви знаєте, що вам треба берегтись, бережіться», – додає лікарка.

Читайте також: Львів'ян почнуть штрафувати за відсутність масок у громадських місцях. І не тільки поліція 

Нагадаємо, в Україні вже кілька днів виявляють понад 9 тисяч нових хворих на Covid-19 за добу. Міністр Максим Степанов аносував введення в Україні карантину на вихідні, коли працюватимуть лише об'єкти критичної інфраструктури: продуктові магазини, аптеки і транспорт. Нововведення може запрацювати вже з 15 листопада.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!