Чи можливе поширення мавпячої віспи на Львівщині. Пояснення

13399 0
Заразитися мавпячою віспою можна при безпосередньому контакті з носієм та хворою людиною.
Фото: Olga Golubovskaya / Facebook

Фото: Olga Golubovskaya / Facebook

Випадків мавпячої віспи, яка досить швидко поширюється в багатьох країнах світу, в Україні не зафіксували. Певна настороженість є через те, що зростає кількість хворих у тих країнах, для яких це захворювання нехарактерне. Йдеться про США, Ізраїль, країни СЄ, звідки і куди мігрують українці. Про це у відповідь на запитання Тvoemisto.tv під час брифінгу повідомив керівник департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Орест Чемерис.

«У світі вже зафіксували сотні випадків мавпячої віспи. Хоч вірусне захворювання є характерним для країн центральної та західної Африки, все ж випадки фіксують і в країнах Євросоюзу. Тому ризик поширення у нас також є. Виключати загрозу не можемо», – каже він.

Читайте також: Європою ширяться випадки мавпячої віспи. Симптоми, профілактика, як передається

За його словами, алгоритм дій під час виявлення таких хворих в Україні, зокрема на кордонах, відомий. Заразитися мавпячою віспою можна при безпосередньому контакті з носієм та хворою людиною. Як уточнила у коментарі Tvoemisto.tv керівниця Львівського обласного лабораторного центру Наталія Тімко-Іванченко, хвороба нешвидко поширюється між людьми.

Мавпячу віспу поширюють гризуни: щури, миші та білки. Хвороба передається через укус інфікованої тварини або, якщо доторкнутися до її крові, рідин організму, плям, пухирів, струпів на тілі.

Читайте також: Через погані умови та принесені окупантами інфекції фіксують поширення вітряної віспи

«Вірус поширюється через дотик до одягу, постільної білизни або рушників, якими користувалася інфікована людина, а також через дотик до пухирів або струпів на шкірі та через чхання, кашель. До появи перших симптомів, зазвичай, проходить 5-21 день. Серед них: висока температура, головний біль, болі в м'язах, біль у спині, тремтіння (озноб), виснаження», – пояснює вона.

За її словами, висип на шкірі з’являється через 1-5 днів після появи перших симптомів. Спершу він з’являється у вигляді плям на обличчі, потім поширюється на інші частини тіла. Хворобу іноді плутають з вітряною віспою. Згодом плями перетворюються в маленькі пухирці, наповнені рідиною. Із часом вони утворюють струпи, які пізніше відпадають.

Лікування віспи мавп спрямоване на полегшення симптомів. Хвороба зазвичай легка, і більшість людей одужують за 2-4 тижні. Однак людині доведеться залишитися в спеціалізованій лікарні, щоб запобігти подальшому розповсюдженню інфекції. За появи перших симптомів – гарячки чи специфічного висипання – рекомендують відразу звертатися за медичною допомогою. Спеціальної вакцини проти мавпячої віспи не існує.

Читайте також: Переломи, пневмонії і Covid-19. Із якими проблемами до лікарів звертаються діти-переселенці у Львові

Для довідки

Мавпячу віспу, як випливає з назви, вперше виявили у лабораторних мавп наприкінці 1950-х років. Існує два основних штами: штам Конго, який є більш важким – із смертністю до 10%, і штам Західної Африки, смертність якого становить близько 1%. На початку травня 2022 року у Великій Британії поставили перший діагноз пацієнту, який повернувся з Нігерії. Уже є підтверджені випадки у Великій Британії, США, Іспанії, Португалії, Франції, Італії, Швеції та Австралії. Кілька підозр є у Канаді.

Нагадаємо, що більше про випадки вірусу мавпячої віспи читайте тут.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!