Чи можна вакцинувати вагітних від Covid-19. Пояснення МОЗ

1415 0
Якщо користь від вакцинації перевищує ризики від неї, то вагітну жінку рекомендовано щепити вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech.
Фото: picture allianse/dpa

Фото: picture allianse/dpa

Якщо, на думку лікаря, користь від вакцинації перевищує потенційні ризики від неї, то жінку рекомендовано щепити. Це має бути мРНК-вакцина. Наразі в Україні наявна лише одна така вакцина – Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

Читайте також: У Львові наразі згорнули відділення лікарні, де приймали вагітних із Сovid-19

Як йдеться у повідомленні, вагітні ще жодного разу не брали участь в клінічних дослідженнях препаратів від коронавірусу, проте, наявні Covid-вакцини не містять живого мікроорганізму, відтак не проявляли негативного впливу на перебіг вагітності тварин під час дослідів над ними.

Хоч вивчення безпечності антиковідних препаратів для плоду і надалі триває, Національна експертна група з питань імунопрофілактики рекомендує вагітним жінкам, які мають можливі супутні захворювання, або ж високий ризик захворіти на коронавірус – обговорити можливість вакцинації зі своїм сімейним лікарем.

«Якщо, на думку лікаря, користь від вакцинації перевищує потенційні ризики від неї, то жінку рекомендовано щепити мРНК-вакциною. Наразі в Україні наявна лише одна така вакцина – Comirnaty від Pfizer-BioNTech», – зазначає міністерство.

Читайте також: На Львівщині згорнуть половину Сovid-відділень

У випадку, якщо жінка при надії отримала перше щеплення вакциною AstraZeneca (Covishield, SKBio), лікар повинен попередити її про співвідношення ризиків та користі від другого вакцинування. На основі цього, жінка сама вирішуватиме, чи отримати другу дозу цією ж вакцини під час вагітності чи вже після пологів.

Водночас зазначається, що жінки також можуть щепитися вакцинами Comirnaty/Pfizer-BioNTech та AstraZeneca (Covishield, SKBio) й під час грудного вигодовування без жодних застережень. Однак, відповідно до інструкції препарату CoronaVac від Sinovac Biotech, яку також використовують на території України – заборонено щеплення вагітних під час періоду вигодовування.

Нагадаємо, рекомендації МОЗ дещо відрізняються від тих, що є в інших країн світу. Приміром, в Ізраїлі вакцинують всіх – і вагітних, і тих, хто народив. У Великобританії сотні тисяч вагітних жінок отримали «зелене світло» на щеплення від Covid-19, після того, як дані досліджень зі США показали, що вакцинація не спричинила небезпечних наслідків для вагітності. Вакцинували у рамках дослідження 90 000 вагітних жінок. В Україні жінки після пологів і жінки, які вигодовують дітей грудним молоком, можуть бути вакциновані без застережень. А щеплення вагітних МОЗ радить відтермінувати на пізніше – після пологів. Однак, якщо йдеться про медпрацівницю, то дозволяють робити щеплення попри вагітність, оскільки користь від вакцини переважає над ризиком інфікуватися під час роботи.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!