Чи можна вакцинуватися від Covid-19 матерям, які годують дітей грудьми. Пояснення МОЗ

1729 0
Вакцини не можуть потрапити у грудне молоко, але туди потрапляють антитіла, які потенційно можуть захистити дитину від хвороби
Photo by Dave Clubb on Unsplash

Photo by Dave Clubb on Unsplash

Грудне вигодовування не є протипоказанням до вакцинації проти Covid-19. Жодна з вакцин від коронавірусу не містить часток «живого» вірусу, тому вони не становлять загрози для матері та немовляти. Однак вигодовування є протипоказанням для застосування вакцини CoronaVac від Sinovac Biotech. Про це повідомили у МОЗ.

Читайте також: На Львівщині зростає захворюваність на Covіd-19 серед вагітних

У МОЗ зазначають, що Всесвітня організація охорони здоров’я радить жінкам, які вигодовують грудьми, щепитися проти коронавірусної хвороби. Ці рекомендації підтримують регулятори у сфері охорони здоров’я США, Великої Британії, Німеччини та інших країн.

В Україні Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) зазначає, що жінки, які вигодовують дітей грудним молоком, можуть бути вакциновані проти Covid-19 без застережень, якщо іншого не зазначено в інструкції до вакцини.

Для щеплення можна використати вакцину Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech або AstraZeneca. Водночас, в інструкції до вакцини CoronaVac від Sinovac Biotech вказано, що грудне вигодовування є протипоказанням для застосування цієї вакцини.

Читайте також: «До них зараз особлива увага». Що варто знати про коронавірус у дітей

У МОЗ наголошують, що припиняти годувати немовля грудним молоком через щеплення не потрібно. Вакцини не можуть потрапити у грудне молоко, але туди потрапляють антитіла, які потенційно можуть захистити дитину від хвороби. 

Нагадаємо, що на Львівщині збільшилась кількість вагітних хворих на ковід. Також зростає рівень захворюваності серед 30-річних.

Де львів'яни можуть вакцинуватися цього тижня, читайте тут.

 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!