Чи потрібні Львову електробуси

1558 0
Зміна маршрутів громадського транспорту не встигає за розвитком міста.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

До 2023 року для Львова планували закупити 250 електробусів. Однак місту потрібно більше нових трамваїв, аніж електробусів, на думку в.о. начальника управління вуличної інфраструктури ЛМР департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Павла Сирватки. Про це він повідомив під час круглого столу на тему «Врятувати громадський транспорт: 10 кроків на рівні держави», який транслювало Tvoemisto.tv.

За його словами, у Львові швидкість громадського транспорту невелика, бо місто компактне та концентроване. Львів’яни не завжди обирають електротранспорт, бо ним не доберешся всюди, де треба і це інфраструктурна проблема.

«В 1980-их демонтували лінію в центрі і це обмежило можливості організації маршрутів. По деяких напрямках тролейбуси досі не доїжджають до потрібних точок, зміна маршрутів не встигає за розвитком міст. Ситуація виправлена з аеропортом: після добудови терміналу до нього пустили тролейбус. Тролейбуси з автономним ходом дали б можливість швидко виправити цю ситуацію, та  через дискусію про їх інноваційніше впровадження ми не встигли за іншими містами», – зазначив Павло Сирватка.

Він дивується, що в новому законі про електротранспорт немає жодного слова про трамваї. Закон має стимулювати міста купувати електробуси. Та для чого, коли місто потребує трамваїв? ­­­Якщо частіше користуватися лінією, економічно вигідніше побудувати мережу і використовувати вже наявний транспорт.

«Зараз багато європейських міст, наприклад Прага, Загреб, навіть французькі, відновлюють трамвайні колії і закуповують нові трамвайні вагони. Вони розвивають електротранспорт, не поспішають купувати багато електробусів через нюанси їх обслуговування, заряджання, дороговартісну інфраструктуру і виробництво, – коментує ситуацію заступник директора Департамента міської мобільності та вуличної інфраструктури Львова Дмитро Пецій. – У Львові маємо чудову спадщину – широку мережу традиційного електротранспорту. Намагаємося постійно її вдосконалювати, ремонтувати. Змогли оновити трампарк, маємо 19 трамваїв «Електрону» – низькопідлогових, сучасних, комфортних. Мешканців обирають їх, щоб доїхати до роботи чи дому, бо вони доступні, комфортні і регулярно курсують».

Читайте також: У Львові запустили на маршрут десятий низькопідлоговий трамвай

Тому, з його слів, у Львові краще розвивати цю інфраструктуру. Для цього на минулорічному форумі міської мобільності прийняли резолюцію щодо внесення змін до закону про електротранспорт, щоб заохотити закупівлю, використання трамваїв і тролейбусів.

Зазначимо, що громадська організація Vision Zerо ініціювала проведення круглого столу «Врятувати громадський транспорт. 10 дій на рівні держави» з метою представлення та обговорення Рекомендацій, які були розроблені на основі пропозицій від 16 міст та транспортних комунальних підприємств України.

Нагадаємо, що до 2023 року для Львова планували закупити 250 електробусів. Їх впродовж трьох років мав виготовити концерн «Електрон». Наразі закупівлю транспортних засобів призупинили через відсутність фінансування. Наразі у Львові є лише один електробус, який місто придбало ще у 2016 році. Це єдиний в Україні 12-метровий електробус, виготовлений на заводі «Електрон». Відтак, від 2020 року місто не отримало жодного із 250 таких транспортних засобів.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!