Чи ускладнює коронавірус лікування хворих із туберкульозом. Пояснення медика

3217 0
У Центрі легеневого здоров’я зараз лікують двох пацієнтів, в яких і туберкульоз, і Covid-19.
Фото: Главком

Фото: Главком

У фтизіатричному відділенні Центру легеневого здоров’я, що на вул. Зеленій, 477, зараз лікують двох осіб, в яких діагностували і коронавірусну інфекцію, і туберкульоз. Ще одного пацієнта виписали з лікарні кілька місяців тому. Зараз він продовжує лікуватися амбулаторно. Про це Tvoemisto.tv повідомила завідувачка 6-го фтизіатричного відділення ЦЛЗ Наталя Стадович.

Читайте також: Директор Центру легеневого здоров’я заявив, що всі медикаменти пацієнти змушені купувати самі

За її словами, однозначної відповіді, наскільки пацієнтам з туберкульозом важче чи легше захворіти на Covid-19, немає. Не відчувається особливої різниці й у лікуванні пацієнтів з ковідом і туберкульозом та без нього.

«Пацієнти з туберкульозом і коронавірусом справді є, хоча не багато. Наприклад, зараз з 25 госпіталізованих у наше відділення хворих, лише у двох виявили туберкульоз і коронавірус. Їхній стан близький до задовільного, а саме лікування проходить успішно. Загалом Covid-19 протікає настільки по-різному, що важко будь-що відслідкувати. Є випадки, коли коронавірус і туберкульоз призводять до швидкої смерті, а є навпаки – лікування проходить спокійно і за короткий час хвороба минає», – каже Наталя Стадович.

Неускладнений перебіг туберкульозу, за словами завідувачки 6-го фтизіатричного відділення ЦЛЗ, вимагає лікування в стаціонарі не більше 3 тижнів для пацієнтів, які є бактеріовиділювачами.

«Якщо за 3 тижні ми не бачимо якихось побічних дій і стан пацієнтів задовільний, зі стаціонару їх виписуємо. Подальше лікування їм проводять амбулаторно, під наглядом сімейного лікаря. Воно може тривати місяцями. Наприклад, хіміорезистентний туберкульоз зазвичай потрібно лікувати від 12 до 22 місяців», – додала Наталя Стадович.

Читайте також: На Львівщині різко знизилося виявлення випадків туберкульозу. З чим це пов'язано

Нагадаємо, що на Львівщині різко знизилося виявлення випадків туберкульозу. Це свідчить не про те, що хворих стало менше, а про те, що вони перестали звертатися до медзакладів. Пандемія та обмежувальні карантинні заходи стали причиною того, що люди рідше звертаються до медиків та рідше проходять медобстеження. 

Ольга Шведа

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!