У Львові вилікували від коронавірусу чоловіка, хворого на туберкульоз

36905 0
Лікували його у Центрі легеневого здоров'я.

У Львові в Центрі легеневого здоров'я від коронавірусної хвороби вилікували чоловіка із важким туберкульозом. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповіла завідувачка 6-го фтизіатричного відділення ЦЛЗ Наталя Стадович.

За словами лікарки, 42-річний чоловік деякий час тому повернувся зі заробітків за кордоном. Згодом він став почуватись погано.

«Рентгенологічне обстеження показало зміни в легенях, характерні для туберкульозу легень з плевритом, тому сумнівів щодо діагнозу не було», – говорить Наталя Стадович.

Через те, що зараз пандемія Covid-19, пацієнтові зробили лабораторний тест на це захворювання, що виявився позитивним. Інших супутніх захворювань у нього не було.

«Ми його ізолювали і він отримував терапію і від туберкульозу, і від Covid-19. Лікували не довго – вже за 8 днів зробили повторний ПЛР-аналіз і він вже був негативний. Стан пацієнта покращився буквально у нас на очах. Після цього його перевели у туберкульозний відділ, де він лікується і зараз», – розповідає Наталія Стадович.

Читайте також: Як лікарі Центру легеневого здоров'я борються за життя пацієнтів з Covid-19. Фото

Вона зазначає, що точність ПЛР-тесту на коронавірус становить понад 95%, тож дуже малоімовірно, що результат був хибним.

«Є дуже багато версій з приводу того, що пацієнти з туберкульозом або з вакцинацією БЦЖ мають низьку захворюваність на Covid-19. Довести це наразі практично неможливо – eвесь світ працює над дослідженням нюансів коронавірусної хвороби. Можливо, у нашому випадку спрацював принцип, за яким, якщо ніша зайнята одним збудником, то другий туди вже не дуже проникає. Але це тільки версія», – каже Наталя Стадович.

У пацієнта, за її словами, хіміорезистентний туберкульоз, що зазвичай потрібно лікувати від 12 до 22 місяців. Наразі говорити про наслідки перенесеної чоловіком коронавірусної хвороби ще зарано – потрібно, щоб минуло хоча б три місяці.

«Світ тільки набирається такого досвіду. Ті пацієнти, які мали важкий перебіг, таки мають фіброз, що залишається з ними на все життя. Але в цьому випадку говорити передчасно, тому що і туберкульозні, і коронавірусні зміни накладаються одні на одні. Щойно він досягне ефекту в лікуванні туберкульозу, тоді ми побачимо краще картину і зможемо говорити про наслідки», – говорить Наталя Стадович.

Читайте також: Вражені Covid-19 легені помітно неозброєним оком. Паталогоанатом про те, що показує розтин інфікованих

Додамо, станом на ранок 29 червня у Львівській області лабораторно підтверджено 5292 випадки інфікування коронавірусом.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!