Covid-сертифікати в Україні можуть запустити з 1 липня

1748 0
Україна бере участь у двох робочих групах з введення ковідних сертифікатів – від ВООЗ та ЄС.
фото: apostrophe.ua

фото: apostrophe.ua

Україна бере участь у двох робочих групах щодо запровадження Covid-сертифікатів – від Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) та від Європейського союзу (ЄС). Влада буде готова запустити документи з 1 липня. Про це розповів головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, повідомляє РБК-Україна.

Читайте також: Коли львів’яни зможуть отримати сертифікат вакцинації

«Україна бере участь у двох робочих групах з введення Covid-сертифікатів. Одна – від ВООЗ, друга – від ЄС, яка пропонує певні привілеї для вакцинованих осіб або людей з імунітетом в умовах карантинних обмежень. Тобто відвідувати концерти, кінотеатри, торгові центри тощо. Що конкретно – це ще не вирішено», – каже Віктор Ляшко.

За його словами, поки усі дані про вакцинацію вносяться в електронну систему охорони здоров’я. Паралельно працює група спеціалістів з МОЗ, НСЗУ і Мінцифри, яка співпрацює з ВООЗ і ЄС і напрацьовує технічні моменти, які одразу після запровадження в Євросоюзі будуть введені і в Україні.

«Ми не будемо «білою вороною». Що буде затверджено ВООЗ – те буде і в нас, що буде в Євросоюзі – те буде і в нас. З 1 липня ми готові запустити такі сертифікати», – додав головний санлікар.

Читайте також: У Європейському союзі показали «Сovid-паспорт». Коли його запровадять

Він додав, що в Євросоюзі та Ізраїлі заявили, що будуть визнавати щеплення усіма вакцинами, які мають дозвіл від ВООЗ. Що стосується вакцини від Sinovac, то вона чекає на дозвіл ВООЗ.

«Ми це відстежуємо. Очікували, що цей дозвіл буде вже наприкінці квітня, потім – на початку травня. Але з’явилося схвалення тільки щодо Sinopharm. Щодо Sinovac ще чекаємо, просто технічно ця перевірка зазвичай займає час. Але була заява в середині квітня від керівника відділу ВООЗ, що вони підтверджують ефективність цих обох китайських вакцин», – пояснив він.

Нагадаємо, що говорити про запровадження так званих «Covid-паспортів» або «паспортів вакцинації» у світі почали ще торік, коли стало ясно, що пандемія триватиме ще довго й не дозволятиме відкрити кордони. Уніфікована інформація про щеплення та стан здоров’я могла би спростити пересування світом. Як розповіла Тvoemisto.tv головна епідеміологиня Львівщини, директорка Львівського обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Іванченко-Тімко, львів’яни імунний паспорт або сертифікат з інформацією про щеплення від коронавірусу зможуть отримувати лише після того, як будуть провакциновані двома дозами вакцини від Covid-19. Tvoemisto.tv також з'ясувало, що таке Covid-паспорти, як це може вплинути на можливість пересуватись Європою і світом. Детальніше про це читайте у матеріалі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!