CША заявили, що Росія направила ще тисячі військових до українського кордону

2695 0
Попри заяви про відведення, РФ продовжує посилювати свою присутність.
Фото: EPA

Фото: EPA

У Білому домі заявили, що Росія продовжує посилювати свою присутність біля кордону з Україною попри заяви про те, що вона почала відводити війська, передає Громадське. Твердження про відведення військ під сумнів ставить також НАТО, а генеральний секретар Єнс Столтенберґ заявив, що факти суперечать офіційним заявам Москви.

«Навпаки, схоже, що Росія продовжує військове нарощування», – сказав Столтенберґ, який очолює дводенну зустріч міністрів оборони НАТО в Брюсселі.

Читайте також: У Львові затвердили план дій у разі військової загрози з боку Росії

Держсекретар США Ентоні Блінкен також заперечив твердження Росії про те, що вона відводить людей і техніку з прикордонних районів.

«Ми не побачили відступу», – сказав Блінкен ABC News 16 лютого. За його словами, президент Росії Володимир Путін «може натиснути на курок. Він може натиснути на нього сьогодні. Він може натиснути його завтра. Він може натиснути його наступного тижня. Сили там, якщо він хоче відновити агресію проти України».

У Вашингтоні високопоставлений чиновник Білого дому назвав заяву Москви про відведення військ «неправдивою», сказавши журналістам, що Росія збільшила свою присутність на кордоні з Україною на «цілих сім тисяч військових», деякі з яких прибули 16 лютого.

Читайте також: Розвідка країн-членів НАТО твердить, що в Україну прибувають бойовики зі спецслужб Росії 

Водночас посол Москви в Ірландії Юрій Філатов ірландському телеканалу RTE заявив, що російські збройні сили на заході РФ повернуться на свої звичайні позиції протягом трьох-чотирьох тижнів.

«Що я можу сказати, так це те, що протягом, можливо, трьох-чотирьох тижнів конфігурація сил у західному регіоні Росії повернеться до свого звичайного стандартного стану», – сказав посол та запевнив, що спільні навчання з Білоруссю закінчаться 20 лютого, і всі російські війська повернуться до РФ.

Нагадаємо, що 15 лютого в Міноборони РФ заявили про повернення військових Західного та Південного округів Росії на постійні бази. На заяву Росії про відведення військ на постійні бази міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що Україна повірить у деескалацію з боку РФ, коли побачить реальне відведення військ від кордонів, а не лише почує про нього.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!