Дах монастиря капуцинів в Олеську повністю відреставрують

1644 0
Львівська галерея мистецтв та ЛОДА кажуть, що знайшли порозуміння.
Фото: Львівська національна галерея мистецтв

Фото: Львівська національна галерея мистецтв

Як повідомляло Tvoemisto.tv, в Олеську на Львівщині 3 січня обвалився дах колишнього монастиря капуцинів – пам’ятки національного значення, що під фондосховище використовує Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького.

Тоді дах накрили плівкою, аби вода не затікала стінами і не пошкодила експонати, що зберігаються у фондосховищі. Також у ЛОДА створили спеціальну комісію для обстеження пам’ятки.

Учора, 9 січня, комісія, до якої увійшли представники ЛОДА, ЛНГМ, ДАБІ, Буської РДА і правоохоронних органів, повідомила про свої висновки та рекомендації. Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

«Комісія ухвалила рішення про повну реставрацію пошкодженого даху пам’ятки. Також ми розробили і затвердили дорожню карту і досягли порозуміння з дирекцією Галереї мистецтв», – говорить заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

У департаменті архітектури та містобудування ЛОДА пояснюють, що будь-які роботи на пам’ятці архітектури національного значення потребують дозволів ДАБІ та погодження Міністерства культури.

«Ми пропонуємо не розпорошувати коштів, не робити дозволів два рази, а відразу здійснити повну реставрацію цього даху. Тобто виготовити проектно-кошторисну документацію (ПКД). Паралельно Галерея має звернутися з листом, щоб Львівська обласна рада передбачила кошти на ПКД (180-200 тис. грн). Ще один варіант – просити дозволу Мінкульту використати на виготовлення ПКД кошти самої Галереї. Водночас, потрібно отримати погодження цієї документації в Міністерстві культури. Ми сподіваємося, що всі погодження через аварійний стан нам нададуть у рекордний термін», – говорить заступниця директора департаменту Оксана Ткачук.

Читайте також: Львівська ОДА готує замки Львівщини до передачі міністерству культури

Нагадаємо, колишній монастир капуцинів, що входить до комплексу Олеського замку, є на балансі Львівської ОДА, але використовується Львівською галереєю мистецтв. Охоронний договір передбачає, що утримання, реставрацію та вироблення всіх відповідних дозволів для цього об’єкту забезпечує Галерея мистецтв. Кошти для цього, за словами її директора Тараса Возняка, Галерея має. Проте для того, щоб їх використати, потрібно змінити власника – передати пам’ятку на баланс Міністерства культури, до якого належить напряму Львівська національна галерея мистецтв.

Як раніше розповів у коментарі Tvoemisto.tv Юрій Холод, ЛОДА ще раніше звернулась у Мінкульт з листом про те, що погоджується передати будівлю монастиря, а також замки Львівщини на баланс Міністерства. Утім, через реорганізацію у відомстві розгляд питання затягнувся.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!