Київ

ДБР проводить обшуки в київських ТЕЦ

741 0
Причину візиту слідчих на київські ТЕЦ у міській адміністрації вважають незрозумілою.
Фото: Київтеплоенерго

Фото: Київтеплоенерго

У приміщеннях столичних теплоелектроцентралей (ТЕЦ) проводить обшуки Державне бюро розслідувань, є загроза порушення технологічного процесу вироблення тепла та електроенергії. Про це повідомила Київська міська державна адміністрація. Наголошується, що столичні ТЕЦ є об’єктами критичної інфраструктури та перебувають в управлінні комунального підприємства «Київтеплоенерго».

«Слідчі намагаються зайти безпосередньо на режимні енергетичні об’єкти, доступ до яких законодавчо обмежений в умовах воєнного стану. Більше того, працівники бюро здійснюють відеозйомку на енергетичних об’єктах, грубо порушуючи безпекові норми, адже зараз енергетична інфраструктура є головною мішенню ворога», – зауважили в КМДА.

За інформацією міської влади, справа, у межах якої Державне бюро розслідувань проводить обшуки, не стосується безпосередньо діяльності «Київтеплоенерго».

Крім того, ухвала на проведення обшуку не включає адреси фізичного місцезнаходження енергетичних об’єктів. З огляду на це, причину візиту слідчих на київські ТЕЦ у міській адміністрації вважають незрозумілою.

«Київтеплоенерго» зі свого боку попередило, що обшуки створюють «загрозу для порушення технологічного процесу вироблення електроенергії та тепла», а втручання в роботу оперативного персоналу може призвести до «непередбачуваних наслідків».

«Київські ТЕЦ є стратегічно важливими об’єктами критичної інфраструктури, від роботи яких залежить не тільки життєдіяльність столиці, а й функціонування всього енергетичного комплексу України», – підкреслили в КМДА.

Під час опалювального сезону ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 забезпечують Києву близько 50% тепла. Також вони постачають електроенергію в об’єднану енергосистему України.

«Київтеплоенерго» готове співпрацювати зі слідчими та надавати всю необхідну інформацію. Однак закликає правоохоронців діяти відповідно до закону та умов воєнного стану та не допустити перебоїв у роботі об’єктів критичної інфраструктури», – наголосили в міській адміністрації.

Як ми писали, 5 вересня в  «Київтеплоенерго» відбулися обшуки. Правоохоронні органи діяли на підставі висновків ревізії Державної аудиторської служби (ДАСУ). ДАСУ звинувачує «Київтеплоенерго» в тому, що підприємство не здійснило заміни всіх теплових мереж, які отримало в управління в середині 2018 року від «Київенерго». 

У серпні директору департаменту закупівель комунального підприємства «Київтеплоенерго» повідомили про підозру у заволодінні державними коштами у сумі 700 тис. грн. За даними слідства підозрюваний забезпечив перемогу в тендері підконтрольному товариству на закупівлю 62 глибинних насосів на загальну суму понад 3 млн грн із перевищенням ринкової вартості.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!