Де на Львівщині можна безкоштовно отримати препарати для лікування епілепсії, розладів психіки і поведінки

1309 0
В Україні 65 препаратів для лікування епілепсії, розладів психіки і поведінки входять до програми «Доступні ліки».
фото: pexels

фото: pexels

Люди з епілепсією та хворі з розладами психіки та поведінки можуть отримати медикаменти за програмою «Доступні ліки». Їх можна знайти у 1075 аптеках Львівщини. Перелік є на сайті Національної служби здоров’я.

В Україні 65 препаратів для лікування епілепсії, розладів психіки і поведінки входять до програми «Доступні ліки». З них 23 можна отримати в аптеці безоплатно, а решту — з частковою оплатою. У 2023 році на Львівщині ліки отримали 3105 людей, що є третім показником серед усіх регіонів України.

Читайте також: Які ліки на Львівщині можна отримати безкоштовно

Для того, щоб отримати ці ліки пацієнт має звернутися до невролога або психіатра, аби лікар обстежив і склав план лікування, а також вніс його в електронну систему охорони здоровʼя. На підставі плану лікар має виписати перший електронний рецепт на “Доступні ліки”. Наступні рецепти може виписувати не тільки невролог чи психіатр, а й сімейний лікар. Для пацієнта важливо обрати медзаклад, який має договір з НСЗУ.

«Доступні ліки» за рецептом можна отримати в найближчій аптеці, яка бере участь у програмі. Так, на Львівщині ліки для лікування епілепсії, розладів психіки та поведінки відпускають 1075 аптеки та аптечні пункти. Перелік аптек можна побачити на дашборді або дізнатися на гарячій лінії НСЗУ за номером 1677.

Додамо, що 12 лютого в світі відзначають Міжнародний день боротьби з епілепсією. Це неврологічне захворювання неможливо вилікувати, але можливо стримувати регулярним вживанням ліків.

Читайте також: Що варто мати у домашній аптечці. Перелік необхідних ліків

Для довідки

Епілепсія — група довготривалих неврологічних розладів, які характеризуються виникненням судомних нападів. Ці напади можуть мати різний характер: від швидкоплинних і майже непомітних проявів, до появи тривалих судом. Для епілепсії характерне раптове виникнення нападів із рецидивами впродовж життя, тоді як напади, спричинені певною відомою причиною, вважаються епілептичними реакціями, які слід відрізняти від епілепсії як хвороби.

У більшості випадків причина хвороби невідома, але у деяких людей епілепсія виникає внаслідок черепно-мозкової травми (ЧМТ), інсульту, пухлини головного мозку, зловживання наркотичними речовинами й алкоголем, та з інших причин. Епілептичні напади спричиняються надмірною й аномальною активністю нервових клітин кори головного мозку. Для уточнення діагнозу слід виключити інші стани, за яких можливий розвиток подібних симптомів (наприклад, втрата свідомості), а також зважити на наявність будь-яких безпосередніх причин їхнього виникнення. Підтвердження діагнозу здійснюється за допомогою електроенцефалографії.

 

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!