Де не варто купувати квартири у Львові. Оновлений перелік незаконних забудов

12763 0
Львів’ян учергове закликають не купувати житло у цих забудовників, аби уберегти себе від шахрайства.
ілюстративне фото: gmd.center

ілюстративне фото: gmd.center

Львівська міська рада оновила перелік незаконних забудов, які будують на території міста. Здебільшого ці забудовники не мають дозвільних документів або будують із порушеннями чинного законодавства.

Читайте також: Скандальну забудову на вулиці Шевченка узаконять

ЖК «Форест Хілл» на вул. На Нивах. Будинок збудували без документа, що надає право на виконання робіт та з порушеннями містобудівних умов, ДБН і перевищенням допустимої поверховості.

ДАБК подала на забудовника до суду і Львівський окружний адміністративний суд зобов’язав знести вісім надбудованих поверхів. Тепер за цього забудовника справу взялась прокуратура. ДАБІ чекає на лист, який направить до виконавчої служби для знесення 8-ми незаконних поверхів.

ЖК «Галіція» на вул. Шевченка, 307а. ТзОВ «Каньйон» почало будівництво трьох секцій ЖК без дозволу на початок робіт, із порушенням містобудівних умов та обмежень та використав земельну ділянку не за призначенням. Інспекція ДАБК у Львові подала позов до суду про знесення самобуду. У листопаді 2018 року окружний суд дозволив знести трисекційний будинок. Із березня це рішення набрало законної сили. Втім у березні ДАБІ Львова та ТзОВ «Каньйон» домовились укласти мирову угоду про узаконення самочинної забудови, частину квартир із яких передадуть пільговикам.

Реконструкція квартири №11 на вул. Шевченка, 39. У забудовника немає права власності чи користування на земельну ділянку, а також відсутні документи, які дозволяють виконувати будівельні роботи. Справа також перебуває на апеляції.

Зблоковані павільйони на вул. Володимира Великого, 117. Їх будують без дозвільних документів та документа, що посвідчує право користування земельної ділянкою. ДАБК видав припис про демонтаж, утім судові процеси тривають і досі.

Читайте також: Як зносять незаконну багатоповерхівку на Личаківській. Фото

ЖК «Варшава Хоум» на вул. Варшавська, 22. Забудовник ГО «Наше ідеальне місто» не має містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки, документів на право землекористування, розробленого належним чином та затвердженого проекту будівництва, а також документів, які дають право виконувати будівельні роботи. Львівський окружний суд задовольнив позов ДАБК і постановив знести будинок. Утім забудовник устиг оформити право власності на житло, через це Восьмий апеляційний адмінсуд закрив попереднє провадження, тож тепер справу розглядає Верховний суд.

ЖК «Вілла Варшава» на вул. Варшавська, 54. Забудовник також не має містобудівних умов і обмежень, оформленого і затвердженого проекту та документа, що дозволяє виконувати роботи. ДАБК неодноразово видавала приписи про усунення порушень. Після цього ДАБК Львова подала до Львівського окружного адміністративного суду позов, утім під час розгляду справи ОК «Вілла Варшава» надала витяги з Держреєстру речових прав, згідно з якими приватну власність на приміщення будинку зареєстрували треті особи. Тепер справа перебуває у апеляційному суді.

ЖК «Престиж Умань» на вул. Уманська, 4. На зведення цього ЖК не видавали містобудівні умови та обмеження, забудовники не розробили проект та не отримали документи, що надають право виконувати роботи. Львівський окружний адмінсуду зобов`язав ОК «Престиж Умань» за власний рахунок знести самобуд. 

Будівельні роботи у квартирі №6 на вул. Балабана, 6. Роботи виконують без дозволів ДАБК, тож справа наразі перебуває у Львівському апеляційному суді, оскільки окружний суд задовольнив позов ДАБК.

Споруда на вул. Балтійська, 20. Забудовник не отримав містобудівні умови і обмеження, документи на право землекористування, не затвердив проект та не отримав дозвіл на будівельні роботи. Суд ухвалив знести цей будинок, утім це рішення скасули через суд. Тепер справа перебуває на розгляді у Верховному Суді.

ЖК на вул. Антонича – Майданна. Замовник будівництва – ПАТ «Автогаражний кооператив №15 Галицького району Львова», підрядник: ПАТ «Ірокс». Ще два ЖК, замовниками якого є ПАТ «Ірокс» на вул. Тернопільська, 42 та Шевченка, 418 також визнали незаконними, оскільки у забудовника відсутні містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки та право власності чи користування землею. Це будівництво перевіряє обласна ДАБІ.

На вулиці Панаса Мирного, 24 забудовник також не має дозвільних документів на будівництво та не виходить на зв’язок із містом. Наразі тут вже встановлюють вікна та дах.

«Дохідний дім Interest» на Судовій, 2Господарський суд Львівської області зобов’язав ТОВ «Голуба лагуна» знести самочинно зведений будинок на вулиці Судовій. Забудовник орендує земельну ділянку площею 0,03 га на вулиці Судовій із 2007 року. Тут мала б постати 4-поверхівка. ДАБІ у Львівській області у 2017 році скасувала містобудівні умови для компанії через невідповідність будівництва (житловий будинок замість адміністративного) та відсутність детального плану. Того ж року інспекція ДАБК у Львові анулювала декларацію про початок будівельних робіт. У 2018 році «Голуба лагуна» через суд скасувала рішення ДАБІ і повернула містобудівні умови. Втім тепер незаконність зведення будинку довів Господарський суд.

Читайте також: На Личаківській вперше в Україні повністю знесли незаконну багатоповерхівку. Фото дня

Додамо, що незаконне будівництво у Львові також виявили на вулиці Земельній, 1, де забудовник не має дозвільних документів на будівельні роботи та права на власності земельної ділянки. 

Міськрада вчергове закликає не купувати квартири у цих забудовників, аби уберегти себе від шахрайства. Із повним переліком законних і незаконних новобудов у Львові можна ознайомитися за посиланням.

Львів’яни також можуть звернутися за безкоштовною юридичною консультацією до Асоціації західноукраїнських забудовників.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!