За забудовника незаконної 12-поверхівки На Нивах у Львові взялась прокуратура

9259 0
Забудовник вийшов під заставу 300 тисяч гривень.
Фото: Асоціація західноукраїнських забудовників

Фото: Асоціація західноукраїнських забудовників

Львівська прокуратура повідомила про підозру забудовнику ТзОВ «Форест-Хілл», що звів 12-поверхівку на вулиці На Нивах, 65. Про це повідомила головна прокурорка Львівщини Ірина Діденко.

Читайте також: Де у Львові не радять купувати житло. Мапа незаконних забудов

«Повідомили про підозру шахраю-забудовнику, який ошукав власників всієї недобудованої високоповерхівки (88 квартир). Вже здобули докази за 14-ма епізодами, де сума збитків майже 8 млн грн», – каже вона.

Як уточнила у коментарі Tvoemisto.tv прессекретарка львівської прокуратури Юлія Шевченко, директору фірми оголосили про підозру ще в п’ятницю, 24 січня, а обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю застави в 300 тисяч гривень у понеділок. Забудовник сплатив заставу цього ж дня.

Власницею земельної ділянки є львів’янка Ганна Федорів. У 2015 році вона отримала містобудівні умови та обмеження на зведення 4-поверхового будинку на вул. На Нивах, що у Шевченківському районі Львова. У цей же час львів’яни Олег Кізима, Дмитро Кізима та Олександр Здоровецький заснували ЖБК «Форест-Хілл» і почали продавати будинки у кооперативі, який ще навіть не почали будувати.

Замість чотирьох поверхів на ділянці звели 12 та продали квартири у поверхах, на які не було дозволу, при цьому ошукавши 88 вкладників.

Забудовниця двічі отримувала приписи від інспекції ДАБК – про зупинення виконання підготовчих та будівельних робіт з вимогою надати доступ ДАБК до об’єкта будівництва для перевірки та про усунення порушень, з вимогою про знесення об’єкта будівництва серед іншого. Після третього припису ДАБК подала на Ганну Федорів до суду.

Інспекція встановила, що будівництво на вул. На Нивах вели не лише всупереч приписам Інспекції, без реєстрації документа на початок виконання будівельних робіт, але й з порушенням містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки. 

Читайте також: Власник будинку на Варшавській у Львові, що мали знести, встиг оформити право власності на квартири

Як ідеться у рішенні окружного суду, який 19 липня зобов’язав знести вісім надбудованих поверхів, під час засідання Ганна Федорів заперечила, що є замовницею будівництва. За її словами, цим займались ТзОВ «Олдімстрой». Втім суддя заперечила, вказавши, що ім’я Ганни Федорів вказане в усіх містобудівних документах на ЖК. Тож суд зобов’язав знести 5-12 поверхи. 23 жовтня торік це рішення підтвердив й Апеляційний суд Львова. Приступити до знесення восьми поверхів виконавча служба не могла, оскільки забудовник міг подати касаційну скаргу.

За даними сайту ЛУН, будівництвом «Форест-Хілл» займалася компанія Global Development, засновниками якої, згідно з Youcontrol, є Дмитро та Юрій Кізима і Юліан Побурко. Ця ж компанія була забудовником незаконного ЖК «Орандж» на Варшавській – Сосновій, де замість триповерхівки мали звести 10-поверховий будинок. Тепер на цьому місці облаштують сквер. Ця ж компанія була інвестором ЖК «Галіція» на вулиці Шевченка, 307а, яку також збудували без дозволів, але через велику кількість розкуплених квартир, міська рада самобуд узаконила.

Вікторія Ейсмунт


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!