Київ

У КМДА роз'яснили, чи можна розміщувати зовнішню рекламу іноземною мовою

2676 0
В Управлінні з питань реклами КМДА роз'яснили, чого слід дотримуватися, аби не порушувати законодавство про розміщення рекламних конструкцій і вивісок.
Фото: ВР

Фото: ВР

Управління з питань реклами КМДА та КП «Київреклама» розповіли, досі є розповсюджувачі реклами, які або не знають, або свідомо порушують законодавство, що регулює питання використання державної мови у публічному просторі.  Про це розповіли в управлінні.

За даними останніми даними, демонтажні бригади КП «Київреклама» продовжують періодично знімати незаконні вивіски та рекламні засоби виконані іноземною мовою, зокрема й мовою агресора.

В управлінні з питань реклами вчергове закликали власників конструкцій дотримуватися чинного мовного законодавства та нагадали, що відповідно до Закону України «Про рекламу» мовою реклами в Україні є державна мова. Торговельні марки (знаки для товарів і послуг) використовуються у тому вигляді, у якому їм надана правова охорона.

Читайте також: у Києві продовжують зносити архітектурну пам'ятку на Володимирській. Куди дивиться поліція

«Ми закликаємо підприємців подавати інформацію у зовнішній рекламі та на вивісках згідно вимог мовного законодавства. Вкрай важливо вивчити норми Закону і відповідати їм, аби не зіштовхнутися з юридичними проблемами і репутаційними ризиками, адже комунікація бізнесу з громадянами недержавною мовою, особливо у світлі намагання росії знищити українську культуру та мову, сприймається негативно. За минулі місяці можна відмітити позитивну тенденцію у тому, що власники рекламних засобів і вивісок все частіше використовують у власних назвах державну мову і навіть почали перереєстровувати свої іншомовні торговельні марки українською. Це дозволяє отримати позитивний відгук серед клієнтів, адже з початку повномасштабного вторгнення стало трендом переходити на українську в різних сферах суспільного життя», – зазначила начальник Управління з питань реклами Оксана Поліщук.

Додамо, що при оформленні дозволу Управління з питань реклами відповідно до чинного законодавства не має повноважень втручатись у текст, що буде розміщуватися на рекламному засобі. Установа видає дозвіл тільки на рекламну конструкцію (засіб), яка висвітлює певний сюжет. У багатьох рекламних носіях сюжет може змінюватися. Проте в Управлінні з питань реклами наполегливо звертають увагу і попереджають власників рекламних конструкцій про необхідність дотримання мовного законодавства України, аби потім уникнути зайвих проблем. 

Вивіски

Також в Управлінні зауважили, що інформація на вивісках виконується державною мовою, за винятком використання знаків для товарів і послуг, які наводяться на вивісках у тому вигляді, у якому їм надана правова охорона в Україні.

Відповідальність за недотримання законодавства, що регулює питання використання мови

За порушення у сфері використання мови передбачена адміністративна відповідальність. КУпАП (Кодекс України про адміністративні правопорушення) передбачає накладення штрафу від 3400 до 8500 грн, якщо порушення вчинено вперше. Штраф за повторне протягом року порушення – від 8500 до 11900 грн. Протоколи про вчинення правопорушення складає інститут Уповноваженого із захисту державної мови. Також за повторне невиконання вимог уповноваженого передбачено штраф від 1700 до 3400 грн.

Нагадаємо, у Києві триває демонтаж незаконних рекламних конструкцій, минулого тижня лише на одній локації демонтували 112 конструкцій. Загалом з початку 2023 року в Києві демонтували більше 5,5 тисяч незаконних  зовнішніх реклам.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!