Депутати ЛМР не подолали вето міського голови на забудову Цитаделі

3506 0
На території Цитаделі ТзОВ «Сучасне місто» планувало збудувати житловий будинок.
Фото: panoramio.com

Фото: panoramio.com

Депутати Львівської міськради повторно розглядали проект ухвали щодо надання ТзОВ «Сучасне місто» земельної ділянки на території Цитаделі за адресою вул. Грабовського, 11. За результатами голосування жоден депутат міськради не підтримав цього рішення.

Під час засідання у залі були присутні 28 депутатів, тоді як для подолання вето міського голови було необхідно 42 голоси. 

«В Галицькому районі зонінг цієї території не розроблений. Це перше юридичне застереження до цієї ухвали. Ця пам’ятка є в реєстрі, і необхідно додатково вивчити статус і категорію цієї земельної ділянки. Тож, якби теоретично цю ухвалу прийняли, то необхідно було б отримати низку додаткових документів. Це є пам’яткою культурної спадщини національного значення, тобто власником цієї пам’ятки мала би бути держава, якби ця територія мала цілісний вигляд», — розповіла керівниця юридичного департаменту ЛМР Гелена Пойонкевич.

Читайте також: Як вберегти Цитадель від захланних бізнесменів

Нагадаємо, земельну ділянку на території Цитаделі, де в часи Другої світової війни розташовувався концентраційний табір для військовополонених «Stalag 328». Депутати ЛМР віддали в оренду ТзОВ «Сучасне місто» під житлову забудову 7 червня. Цим же рішенням депутати змінили цільове призначення ділянки – із земель під автостоянки на землі для будівництва багатоквартирних житлових будинків. Автором ухвали, яка фактично дозволила будувати житло на території колишнього концтабору, став львівський бізнесмен, депутат міської ради Григорій Козловський.

Після хвилі громадського обурення, міський голова Львова Андрій Садовий ветував ухвалу та наголосив, що жодного житла на цій ділянці не буде. Сьогодні вранці під Ратушею активісти УГП влаштували пікет проти забудови території цитаделі, оскільки за часів Другої світової війни там розташовували концтабір. 

Читайте також: У Львові дали початок облаштуванню території біля Цитаделі

Згідно з даними системи Youcontrol, кінцевим бенефеціарним власником ТзОВ «Сучасне місто» є мешканка Києва Олена Велика та компанія «Адванда лімітед». Як з’ясувалось, жінка також володіє 1000 акцій вищезгаданої компанії «Адванда лімітед». Основним видом діяльності ТзОВ «Сучасне місто» є управління власними або орендованими об’єктами нерухомості. Олена Велика є дружиною екс-керівника Держекоінспекції України Андрія Заїки, якого звільнили з посади у лютому 2017 року. Згодом, діяльністю Андрія Заїки на посаді голови Держекоінспекції зацікавилось НАЗК та НАБУ. 

Депутат міської ради Тарас Чолій, який входить до профільної комісії, вважає, що насправді за будівництвом на території Цитаделі може стояти місцева будівельна компанія.

«Власником цього ТзОВ «Сучасне місто» є кіпрська фірма. На ній є кілька кримінальних проваджень, що дає підстави вважати, що ця фірма насправді є підставною. Чому це роблять? А для того, щоб не світити справжніх вигодонабувачів — тих, хто там будуватиме житло. Ті будівельні компанії, що працюють на ринку Львова, не заходили б самостійно у такі афери», — розповів він у коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин: фортифікація Цитадель

Додамо, що постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2012 р. №929 ансамбль оборонних споруд львівської цитаделі — місце концентраційного табору «Шталаг-328» — занесли до реєстру нерухомих пам’яток історії, архітектури, містобудування національного значення.

Назар Притула

Вікторія Ейсмунт


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!