Для фронту і перемоги. Як львів'яни плетуть маскувальні сітки для військових на фронт

1795 0
У центрі, де плетуть маскувальні сітки, працюють і діти, і літні люди.
Фото: Скрін з відео

Фото: Скрін з відео

Одні нарізають тканину на смужки, інші зав'язують їх на сітках. У Львові є десятки центрів, де небайдужі містяни роблять маскування для українських воїнів та техніки.

Читайте також: Де у Львові плетуть сітки та у чому є потреба

В одному з таких центрів маскувальні сітки, які роблять наших бійців непомітними для ворога, плетуть з 2014 року. 24 лютого 2022 року, з початком широкомасштабної війни із Росією, центр запрацював із новою силою.

У перші дні війни сюди приходило до 100 людей. Багатьох відправляли додому, бо для них не було місця.

У волонтерів є куби, на які натягується сітка, основа 4 на 4 сантиметри. Їх заплітають стрічками, які нарізають волонтери. Матеріали приносять небайдужі львів’яни, які й годують працюючих.

«У нас є «різуни», які ріжуть тканину, і є «плетуни», які плетуть сітки», – каже 77-річна волонтерка Галина.

Читайте також: Як допомогти арміїї і переселенцям у Львові. Підбірка ініціатив

Тканину беруть із залишків зі швейних фірм, які шиють одяг для солдат. У центрі, де плетуть маскувальні сітки, працюють і діти, і літні люди.

«У 20-х роках минулого століття ми не дали собі ради з москалем, бо не було такої самоорганізації… У 40-х роках, коли працювало УПА, також прогавили свій шанс. Думаю, що третій захід буде нам вдалий», – каже волонтерка.

У волонтерів піднесений дух. Вони впевнені, що перемога буде за нами.

Нагадаємо, що у Львові є близько 30 локацій, де для наших військових плетуть сітки. Та наразі є потреба у матеріалах – тканинах та основі сітки. Зокрема, просять приносити ножиці, нецупкі тканини зеленого, чорного, бежевого, коричневого, сірого кольорів, бажано тканини з простирадл. Також потрібні точилки для ножиць, сміттєві пакети, сітки готові маскувальні, футбольні, волейбольні, рибальські.

Відео Роман Тищенко-Ламанський і Дарія Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!