Для малого бізнесу запровадили касові апарати. Кого стосуються зміни

2872 0
Відтепер касові апарати є обов’язковими для усіх платників єдиного податку другої-четвертої груп, за виключенням низки винятків.

Від сьогодні, 1 січня для малих підприємців є обов’язковим застосування касових апаратів. Вимога стосується усіх платників єдиного податку другої-четвертої груп, однак є низка винятків. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства фінансів України.

Читайте також: Кому вигідно, щоб закривались ФОПи, або Чим загрожує скасування спрощеної системи оподаткування

Зокрема, застосування РРО/ПРРО залишається не обов’язковим для підприємців першої групи та другої-четвертої груп, яким Кабмін дозволив замість касових апаратів використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.

Постановою Кабміну встановлено, що з 1 січня 2022 року при продажу товарів (крім підакцизних) на території сіл ФОПам дозволено не використовувати РРО/ПРРО (за умови використання РК та КОРО) якщо:

  • річний обсяг розрахункових операцій не перевищує 167 МЗП (у 2022 році – 1,09 млн грн) на один структурний (відокремлений) підрозділ;
  • така торгівля не здійснюватиметься в одному торговельному об’єкті, де також продаються підакцизні товари;
  • такими ФОП не здійснюється дистанційна торгівля, в тому числі через мережу Інтернет;
  • сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО/ПРРО на території відповідних громад.

Водночас рішенням Кабміну скасовано можливість не використовувати РК та КОРО при наданні послуг хімчистки, страхування та наданні туристичних та екскурсійних послуг. 

Однак для платників єдиного податку першої групи обов’язок вести облік товарних запасів не запроваджується.

Нагадаємо, що у жовтні 2019 року депутати ухвалили закони №128-IX та №129-IX для детінізації сфери торгівлі та послуг. Ці закони запроваджують обов'язкове використання реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами-підприємцями, які працюють у галузях торгівлі та харчування. Також таким ФОПам та іншим підприємцям дозволять використовувати безкоштовні аналоги касових апаратів – додатки на смартфонах, планшетах і комп'ютерах.

Не поширюються ці правила на I групу ФОП (це, наприклад, роздрібна торгівля на ринках), тих, хто працює у сфері виробництва, а не торгівлі, а також на тих, хто торгує винятково без готівки. Після кількох відтермінувань, закон урешті набуде чинності з 1 січня 2022 року. З цього дня платники єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки, повинні будуть мати касові апарати.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!