Для перетину кордону українцям потрібен закордонний паспорт

2519 0
Винятки можуть робити для людей, які виїжджають з метою евакуації чи лікування.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Тепер через державний кордон повнолітніх громадян пропускатимуть виключно за дійсними закордонними паспортними або іншими, передбаченими законодавством, документами. Це відбувається відповідно до Постанови Кабміну від 27 січня 1995 р. №57, – повідомили у Державній прикордонній службі.

Як уточнив у коментарі УП речних ДПСУ Андрій Демченко, у перші тижні на кордоні спостерігалася гуманітарна катастрофа, коли тисячі людей штурмували пункти пропуску, а сервісні центри не працювали.

Читайте також: В Укрзалізниці повідомили про висадки біженців на кордоні з ЄС

«Люди не мали змоги оформити належні документи, тоді приймалося рішення щодо пропуску громадян або за внутрішніми документами, або іншими документами, за якими можна було ідентифікувати особу. На даний момент такої авральної ситуації немає, тому людям варто дотримуватися визначеного порядку», – пояснює він.

Загалом перетин кордону відбувається згідно з постановою уряду №57, де в тому числі зазначено перелік документів, за якими можна перетинати державний кордон, і такого паспортного документу, як внутрішній паспорт не передбачено. Щодо осіб, які прямують за кордон з метою евакуації, лікування, можуть приймати окремі рішення, однак важливо мати необхідні документи, які підтверджують мету поїздки.

Читайте також: Хто може вивести дитину за кордон під час війни. Роз'яснення

Зазначимо, що в період дії воєнного стану виїзд дітей до 16 років можливий у супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки. Без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

Нагадаємо також, що «Укрзалізниця» повідомляла, що для перетину кордону з країнами ЄС громадяни України повинні мати закордонний паспорт, однак перевізник очікував на оновлені правила від Держприкордонслужби. Винятки є можливими на розсуд прикордонників за умови наявності інших документів, що посвідчують особу, та наявності бойових дій у регіоні, з якого прямує пасажир.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!