Два санаторії на Львівщині модернізують під житло для переселенців

1707 0
Законсервовані у 2014-2015 роках будівлі санаторіїв у Трускавці планують облаштувати для поселення вимушено переміщених осіб.
Фото: truskavets.travel

Фото: truskavets.travel

Будівлі санаторіїв «Рубін» та «Янтар» у Трускавці модернізують під житло для вимушено переміщених осіб. У них планують розселити від 1,6 до 3 тисяч людей.

Джерело: «Інтерфакс-Україна»

Проєкт реалізує Трускавецька міська рада спільно з консультантом – юридичною фірмою Integrites. Йдеться про оновлення обох будівель санаторіїв «Рубін» та «Янтар» із загальними приміщеннями (їдальні, соціальні центри) загальною площею орієнтовно 32 тис. кв. м, які розташовані в центральній частині міста Трускавця. Вони були законсервовані на початку російської агресії у 2014-2015 роках.

Читайте також: В арештованих готелях і санаторіях планують виділити номери для переселенців

Так, у результаті реконструкції там планують розмістити від 1,6 тисяч до 3 тисяч осіб – житло зможуть отримати як сім'ї, так і самотні особи.

Проєкт пропонується реалізувати на основі державно-приватного партнерства (ДПП) із метою інтеграції ВПО в економіку субрегіону. Зазначається, що юридична компанія Integrites із липня 2022-го консультує Трускавець щодо фінансової та управлінської структури ДПП.

Крім того, проєкт у Трускавці є частиною Rehousing Ukraine Initiative (Ініціативи житлового забезпечення України). ІЖУ – це партнерство Інституту доступного житла (Affordable Housing Institute) – неприбуткової організації, зареєстрованої в США, та Integrites із залученням за потреби індивідуальних та інституційних фахівців. Команда ІЖУ допомагає Україні відновитися після російського вторгнення та розглядає житло загалом і тимчасове житло для ВПО, зокрема як ключ до швидкого, сильного та сучасного відновлення.

Раніше повідомлялося, що у жовтні 2022 року на майно «Трускавецькурорту» було накладено арешт у межах кримінального провадження щодо відчуження майна об'єктів нерухомості, які перебували в управлінні Федерації професійних спілок України, ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» та ПрАТ «Укрпрофтур».

Юристи зазначили, що згідно з мотиваційною частиною постанови суду, об’єкти можуть повернутися у державну власність під керівництвом Федерації профспілок. У такому разі здійснення державно-приватного партнерства може спроститися, але проведення конкурсу на відбір приватного партнера, найімовірніше, потребуватиме більшого часу на підготовку. На цьому етапі майно перебуватиме у віданні АРМА, проте це буде своєрідним ДПП, оскільки управління нерухомим майном із боку агентства має здійснюватися «на умовах ефективності, а також збереження (за можливості – збільшення)… економічної вартості» нерухомого майна.

Читайте також: У Львові облаштують спеціалізований центр для переселенців, що потребують особливих умов проживання

Зазначимо, що до структури ПрАТ «Трускавецькурорт» входять санаторії «Весна», «Кристал», «Алмаз», «Янтар», «Рубін», «Берізка» (усі – Трускавець). Їх кінцевий бенефіціарний власник Павло Якубенко. Зареєстрований капітал ПрАТ становить 174,8 млн грн. За даними підприємства за 2019 рік, його чистий прибуток становив 91,9 млн грн.

Нагадаємо, раніше в Агентстві з менеджменту та розшуку активів (АРМА) заявляли, що планують виставити на конкурс з пошуку управителів близько 80 арештованих санаторіїв, баз відпочинку та готелів з обов'язковою умовою виділити частину номерного фонду для переселенців. Серед переліку об'єктів, опублікованих на сайті Мінекономіки, був вказаний санаторій «Моршин курорт», що на Львівщині.

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!