Київ

Директора Департаменту муніципальної безпеки КМДА відправили під цілодобовий домашній арешт. Доповнено

905 0
Посадовця звинувачують в службовій недбалості, що призвело до загибелі людей.
Директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук

Директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук

Голосіївський районний суд міста Києва обрав директору Департаменту муніципальної безпеки КМДА, який підозрюється у службовій недбалості, запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного засобу контролю строком на два місяці. Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.
  
На підозрюваного також покладено обов’язки: прибувати до слідчого, прокурора або суду за першою вимогою; повідомляти слідчого, прокурора або суд про зміну місця свого проживання; утриматися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними у вказаному кримінальному провадженні, за винятком участі у процесуальних діях; здати на зберігання паспорт для виїзду за кордон. 
  
Як повідомлялося раніше, прокуратура у межах кримінального провадження щодо загибелі та травмування людей через недопуск до укриття повідомили про підозру директору Департаменту муніципальної безпеки КМДА за ч. 2 ст. 367 КК України. 
  
Слідство встановило, що підозрюваний, перебуваючи з 2018 року на посаді директора Департаменту, несе персональну відповідальність за організацію та результати роботи даного структурного підрозділу з реалізації державної політики у сфері цивільного захисту на території Києва. Також зазначається, що за вказівкою Ткачука була створена мапа укриттів, позначки на якій не збігалися з наявними укриттями.
 
Додамо, за службову недбалість, що привела до тяжких наслідків, можна отримати позбавлення волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років.
 

Нагадаємо, під час ракетної атаки в ніч на 1 червня три людини загинули біля зачиненого укриття поліклініки в Деснянському районі. Чотирьом службовим особам, зокрема заступниці Деснянської РДА, інкримінують службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки, та залишення у небезпеці, що призвело до смерті.

Невдовзі КМДА ухвалила рішення, за яким укриття в Києві мають бути відчинені постійно, а не лише під час повітряної тривоги.

Раніше ЗМІ з посиланням на джерела писали, що після загибелі людей біля закритого укриття у Деснянському районі Офіс президента нібито планує «поставити свою людину» на місце Кличка в Київську міську державну адміністрацію. Найбільш імовірним кандидатом називають міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна. 

Перед цим очільники столичних районних державних адміністрацій, призначені ОП, закликали Кличка відмовитись від посади голови Київської міської державної адміністрації.

Водночас усі звинувачення в упередженості стосовно Кличка в Офісі президента заперечують. 

Нагадаємо, Кличко заявив, що його фактично позбавляють важелів управлінні містом, тому Київрада звернеться до президента з проханням повернути право меру подавати кандидатури на призначення та звільнення голів районів столиці. Він також звернеться до СБУ щодо дій голів районів. 

ДОПОВНЕНО о 16:54.

У пресслужбі КМДА зазначили, що прохання Романа Ткачука обрати інший захід, що дозволяв би йому виконувати свої службові обов’язки та виїжджати на місця ліквідації надзвичайних ситуацій, було відхилене. «І це при тому, що Роман Ткачук як директор відповідного структурного підрозділу КМДА постійно брав безпосередню участь у заходах із ліквідації надзвичайних ситуацій, зокрема і тих, що спричинені ворожими обстрілами. Обраний йому запобіжний захід унеможливлює цю роботу на період ведення слідства», - йдеться в повідомленні.

Підозру Роману Ткачуку правоохоронці вручили на робочому місці. Департамент муніципальної безпеки КМДА співпрацює зі слідством та надає доступ до запитуваної наявної документації.

«Департамент муніципальної безпеки розраховує на об’єктивне та неупереджене розслідування у справі. Роман Ткачук працює рятувальником близько 17 років. Очолив управління з питань цивільного захисту КМДА у 2018 році. Безпосередньо бере участь в операціях із ліквідації надзвичайних ситуацій у столиці. Має відзнаку МНС України «За відвагу в надзвичайній ситуації» І ступеня, почесну відзнаку Всеукраїнської асоціації ветеранів війни та МНС України «Орден – «Честь і слава». Наразі, під час воєнного стану, Департамент муніципальної безпеки підпорядкований КМВА», - пишуть в КМДА.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!