Директорка 45-ї школи у Львові може отримати догану за оголошення про формування класів з мовою нацменшин

8628 5
Такі класи формують лише за окремими заявами від батьків.
Фото: Вікіпедія

Фото: Вікіпедія

На сайті школи №45 у Львові розмістили оголошення про набір дітей на навчання українською та мовою нацменшин. В управлінні освіти це вважають порушенням, тож директорка школи Наталія Мельник може отримати догану, інформують у пресслужбі ЛМР.

Читайте також: У нас усі знають українську. Як живуть «російська» та «польська» школи у Львові. Репортаж

Як пояснила керівниця міського управління освіти Зоряна Довганик, законодавством передбачено, що формування класів із викладанням мовою національних меншим можливе лише за зверненнями батьків. Окремий клас можуть сформувати, якщо школа отримає більше, ніж 5 таких заяв.

«Мова навчання у всіх школах є державною. Якщо є звернення батьків про навчання мовою національних менших, такі класи можуть формувати. Але це стосується тільки початкової школи. У базовій школі 80% навчання мають проводити державною мовою», – пояснила Зоряна Довганик.

Також на сайті ліцею №45 розмістили старі документи. Тож директорці ліцею скерували доручення надати пояснення, опісля чого будуть застосовувати міру покарання.

Раніше в коментарі Tvoemisto.tv Зоряна Довганик пояснила, що кожна школа повинна проводити набір дітей відповідно до території обслуговування. Минулого року ліцею №45 дали територію обслуговування спільно з українськими школами, а в цьому році вони мають окрему територію. Тобто, якщо вони забезпечують всіх дітей із території обслуговування освітою, то можуть набирати дітей, які не проживають на зазначених у переліку вулицях.

«У статуті написано, що право навчання мовою національної меншини реалізується лише шляхом відкриття окремих класів або груп, де мова національної меншини поряд із державною і не буде поширюватись на класи з навчанням українською мовою. Такі класи відкривають за наявності достатньої кількості заяв», – сказала Зоряна Довганик.

Читайте також: Не мордувати дітей. Як в Україні змінять навчання у середній школі

Нагадаємо, із 1 вересня 2020 року всі школи в Україні, де навчання досі вели російською мовою, мають перейти на навчання державною мовою. У 2023 році це мають зробити школи, де навчання ведуть мовами Європейського союзу – у Львові це польськомовні школи. 

8 Березня, 2020 14:16
666
8 Березня, 2020 12:49
1503
8 Березня, 2020 12:47
1503
8 Березня, 2020 10:23
666 ... хлопи ще не все волосся один в одного з чубів повиривали ...а панам зате -- воля ! ... старих і немічних -- в крематорій ... молодих і працьовитих -- за кордон на заробітки ... а Україну -- на торги ... "..Схаменіться ! ..Будьте -- люди , бо лихо вам буде.." ...
8 Березня, 2020 09:32
Майя Це абсурд! Польськомовні школи перейдуть на українську, а російськомовні напишуть 5 заяв і все - знову мова агресора і окупанта живе і процвітає!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!