Диригентка зі Львівщини готує оперу російського композитора у Німеччині

3040 0
Опера відбудеться в липні 2025 у Саксонській державній опері Дрездена.
Оксана Линів/Facebook

Оксана Линів/Facebook

Диригентка зі Львівщини Оксана Линів на липень 2025 року готує оперу російського композитора Петра Чайковського у Саксонській державній опері Дрездена. Про це стало відомо з оголошення на сайті театру. 

Українська диригентка займатиметься музичним супроводом вистави «Євгеній Анєгін». Дійство проводитимуть російською мовою. Квитки ж розпочнуть продавати вже в квітні цьогоріч. 

 

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv розповідало, що пов’язує ПВК Вагнера з музикою, про ставлення Оксани Линів до німецького композитора і росіян та чому під час війни потрібно розуміти контекст будь-якої події.

Також нагадаємо, що нещодавно організатори Віденського фестивалю скасували концерт «War Requiem» російсько-грецького диригента Теодора Куртензіса. атомість у програму включили «Кадиш-реквієм» львів’янки Оксани Линів. До цього диригентка відмовилась приймати участь на фестивалі через концерт російського виконавця. 

Довідка:

Оксана Линів народилася в Бродах, що на Львівщині, у сім’ї музикантів. Навчалася в музичній школі ім. Миколи Лисенка у Львові. Своїм першим оркестром диригувала у віці 16 років. Зараз їй 43 роки.

Вона є засновницею Міжнародного фестивалю класичної музики «LvivMozArt» та Молодіжного симфонічного оркестру України «YsOU». Оксана Линів стала першою жінкою на посаді головного диригента опери та філармонійного оркестру в місті Грац (Австрія).

У жовтні 2021 року Муніципальний театр Болоньї повідомив, що Оксана Линів стане його головною диригенткою з січня 2022-го.

Наприкінці липня 2021 року вона стала першою жінкою на посаді диригента Байройтського оперного фестивалю в Німеччині. Тоді ж диригувала «Летючим голландцем» Ріхарда Ваґнера, а серед глядачів була колишня канцлерка ФРН Ангела Меркель.

Читайте також: Оксана Линів: Українська музична освіта значно краща за західноєвропейську

У грудні 2020-го Оксана Линів одержала німецьку нагороду «Oper!Awards» і стала найкращою диригенткою року.

На початку повномасштабного вторгнення їй почали приділяти особливу увагу через те, що вона представляє українську музичну спільноту на міжнародній арені. А ще перша жінка-диригентка звернулася до президента рф путіна і пояснила, чому йому ніколи не вдасться нас перемогти.

У квітні 2022 року солістка Львівської опери Людмила Корсун повідомила, що не братиме участі в проєктах, де задіяні росіяни та російська музика. Зокрема, заявила, що її участь в постановці опери «Іоланта» Петра Чайковського, якою керує диригентка Оксана Линів з Львівщини, скасована.

У відповідь на звинувачення представниця Львівщини зазначила, що через війну ми частково втратили зв’язок із реальністю, а сфера класичної музики в світі дуже консервативна, зі сталими принципами. І жодна держава, крім Польщі, не підтримала заборони російського класичного репертуару. Ба більше, каже вона, це суперечить Європейській конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, не відповідає їхнім поглядам про сенс культури та мистецтва і строго засуджується.

Володимир Федорович 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!