Дзвін переможця. У львівській лікарні від лейкемії одужують понад 90% дітей

3571 0
Щороку одужує 35-40 маленьких пацієнтів, за останніх півтора десятка років повністю одужали понад 300 діток.
Фото: ЗУСДМЦ

Фото: ЗУСДМЦ

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі одужує 83% дітей, хворих на гостру лімфобластну лейкемію. Але це показник так званого безподійного виживання, загальне виживання становить 94%, повідомляють у лікарні.

Читайте також: У Львові створять перший на заході України банк стовбурових клітин

Щороку одужує 35-40 маленьких пацієнтів, а за останніх півтора десятка років повністю одужали понад 300 діток. І цей результат прирівнюється до світових результатів.

Найчастішою онкогематологічною патологією у дітей є гостра лімфобласна лейкемія (білокрів’я, рак крові). Вона становить 75% усіх злоякісних захворювань крові у дитячому віці.

Лікування дитини з гострою лімфобластною лейкемією триває 2 роки, з них 12-14 місяців припадає на інтенсивну хіміотерапію в умовах спеціалізованого гематологічного стаціонару, після чого підтримуюче лікування відбувається в амбулаторному режимі.

Читайте також: Почути і перемогти. Як у львівській лікарні діти долають рак

За словами завідувачки відділення гематології та інтенсивної терапії ЗУСДМЦ Ірини Цимбалюк-Волошин, лікування онкогематологічних захворювань потребує застосування не лише хіміопрепаратів, що знищують злоякісні клітини, а й великого арсеналу атибіотиків, протигрибкових препаратів, довенних імуноглобулінів, гранулоцитарних факторів росту, компонентів крові.

Ті, хто завершив важке і тривале лікування, у відділенні гематології Центру дзвонять у «дзвін переможця». Так вони святкують перемогу над хворобою.

Довідково

Перші злоякісні клітини (бласти) при гострій лейкемії з’являються у кістковому мозку. Якщо імунна система пацієнта своєчасно не розпізнає у них чужаків та не знищує, бласти швидко розмножуються, повністю окуповуючи  кістковий мозок, опісля виходять у периферичну кров та розселяються у різних органах (найчастіше у лімфатичних вузлах, печінці, селезінці, нирках, центральній нервовій системі).  У пацієнта розвивається  анемія, підвищена кровоточивість (синці на шкірі, кровотечі з носа, ясен), часто приєднуються інфекції (ангіна, пневмонія тощо). За відсутності лікування гострої лейкемії захворювання завершується смертю пацієнта впродовж кількох місяців.

Нагадаємо, масштабний проєкт зі створення підрозділу трансплантації кісткового мозку Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр розпочали більше року тому. Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр, що на вул. Дністерcька, 27, включили у пілотний проєкт «Трансплантація». Для всіх пацієнтів передопераційні обстеження, сама процедура проведення трансплантації нирок, і терапія, яку пацієнт отримує у післяопераційний період, стане безкоштовною. Про те, як лікують рак у дітей у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі читайте у матеріалі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!