Екскерівника Арени Львів підозрюють у розтраті 2,9 млн грн. Він відреагував

858 0
Юрій Майборода очолював ДП «Арена Львів» з вересня 2023 року до лютого 2024 року.
Фото: Арена львів/The Find-way

Фото: Арена львів/The Find-way

Колишнього очільника державного підприємства «Арена Львів» Юрія Майбороду підозрюють у службовій недбалості, яка призвела до розтрати 2,9 млн грн на закупівлі відеокамер для стадіону. Про це повідомила пресслужба поліції Львівської області. 

За даними правоохоронців, у 2023 році керівник підприємства неналежно організував процедуру закупівлі комплекту обладнання для облаштування системи відеомоніторингу, внаслідок чого поставка товару та монтаж обладнання відбулось із заздалегідь завищеною очікуваною вартістю на загальну суму 8,6 мільйонів гривень.

Відтак, різниця між закупівельною вартістю та вартістю реально встановленої техніки склала 2,9 мільйонів гривень.

Юрію Майбороді повідомили про підозру за ч.2 ст. 367 (Службова недбалість) ККУ. Санкція статті передбачає покарання – позбавлення волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Правоохоронці не вказують імені підозрюваного, проте згідно з ухвал, опублікованих у Єдиному державному реєстрі судових рішень, йдеться саме про Юрія Майбороду. 

Як розповів Tvoemisto.tv Юрій Майборода, ініціаторкою закупівлі була його попередниця Ольга Манько. Він стверджує, що учасниками тендеру були лише ті компанії, які підтримували контакт з нею. 

«Ініціювала цей тендер Ольга Манько, яка тоді була директоркою. Його обговорювали на нарадах. Також вона і знайшла тих, хто брав участь у ньому, але після того терміново звільнилась десь на початку вересня. Я залишився виконувати обов'язки. Сам тендер оголошувався при мені, але вона його готувала. Для мене не було суттєво, яку участь у цьому вона брала, важливо було, аби уповноважений з питань державних закупівель провів все згідно з чинним законодавством.Проте в тендері брали участь лише ті компанії, з якими вона вела переговори та підтримувала контакти. Є відповідні підтверджуючі документи, включно з тими, які вона особисто підписала», – пояснив Юрій Майборода. 

Також екскерівник заявив, що звинувачення необгрунтовані та безпідставні. Він вказує, що договір купівлі-продажу підписали 27 жовтня, а 8 листопада вже порушили кримінальну справу.  А у день оголошення підозри, тобто 28 червня, одразу ж провели три судові засідання. 

«Там всі процедури провели згідно з чинним законодавством, прийом товару здійснював фахівець. Як я можу не довіряти фахівцю? Він усе підписав, я затвердив. Тим не менш, всю відповідальність поклали на мене», – вказав ексочільник.

Наразі щодо Юрія Майбороди застосували запобіжний захід у вигляді 2 місяців нічного домашнього арешту, а також відсторонили від займаної посади на місяць. 

Також додамо, що Юрій Майборода був в. о. директора ДП «Арена Львів» двічі, а саме з липня 2018 до грудня 2020 та з вересня 2023 року по лютий 2024 року. Наразі ДП очолює Дмитро Сабатович.

Читайте також: В «Арені Львів» пояснили, нащо ремонтувати трибуни за 12 млн грн в час війни

Нагадаємо, що тендер на закупівлю відеообладнання, зокрема на 305 камер спостереження, проводили ще у жовтні 2023 року. Тоді журналісти NGL.Media з’ясували, що договір уклали з харківською компанією «Системний простір», яка закупляла ці камери у китайського виробника, який перебуває у «чорному списку» міністерства торгівлі США за співпрацю з іранським Корпусом вартових Ісламської революції. 

Володимир Федорович

________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!