Чому львівським лікарням потрібні не лише апарати ШВЛ, а й КТ

2883 0
Медики кажуть, що комп'ютерні томографи є не менш потрібними, аніж апарати штучної вентиляції легень.
Фото: Нейромед

Фото: Нейромед

В умовах боротьби з Covid-19 важливо, аби в кожній лікарні був комп’ютерний томограф, який допомагає діагностувати хворобу на ранніх стадіях. Про це у коментарі Тvoemisto.tv наголосив заступник головного лікаря обласної інфекції лікарні Ігор Берник.

«Нам дуже необхідно, ми це бачимо і нам про це казали раніше ті, хто були в країнах, де були масові летальні випадки, Італії, Іспанії, США, Китаї, що ефективним є метод обстеження органів грудної клітки комп’ютерною томографією. Бо хворобу можна побачити на ранніх стадіях», – розповів Ігор Берник.

Читайте також: Як безоплатно зробити КТ і МРТ за програмою медичних гарантій. Пояснення НСЗУ

Сімейна лікарка Людмила Звір-Мацко також говорить, що КТ є одним із основних методів діагностики пневмонії, яка супроводжує Covid-19. За її словами, не завжди на звичайному рентгені можна побачити «ковідну» пневмонію, особливо на початках запалення, тим більше вислухати вухом.

«КТ-апаратів бракує, особливо в поліклініках. Ми маємо прості рентген-апарати і це суттєва проблема. Не завжди при поганому виконанні знімку можна побачити зміни в легенях», – каже сімейна лікарка.

Пацієнти можуть зробити КТ у приватних клініках або у лікарнях, які визначені вузловими для діагностики пневмоній. Це Центр легеневого здоровя, 5-та лікарня, обласна клінічна лікарня, лікарня швидкої допомоги. Насправді державних апаратів є лише кілька, а хворих багато. До прикладу, у Львівському обласному діагностичному центрі працює КТ-апарат, туди зазвичай скеровують сімейні лікарі, але там шалені черги, розповідає лікарка.

Читайте також: «Нам 12 годин шукали місце у лікарні». Історія пацієнта з підозрою на Covid-19

«На жаль, ми стикнулися з тим, що не всі приватні клініки хочуть робити КТ, у зв’язку з епідситуацією, не можуть забезпечити той рівень інфекційного контролю, який потрібен при огляді в динаміці хворих з пневмонією. КТ легень, про яке часто пишуть закордоном, не є в нас, на жаль, легко доступним», – каже Людмила Звір-Мацко.

Трапляються випадки, коли деякі медцентри хочуть ПЛР-тест перед діагностикою.

Раніше в інтерв’ю Тvoemisto.tv донька хворого із підозрою на Covid-19 чоловіка розповідала, що вони не могли ніяк зробити батькові КТ, бо всюди вимагали ПЛР-тест.

Зазначимо, що до прикладу комп'ютерний томограф ANKE ANATOM16 коштує 17 млн грн.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!