В УКУ стартує нова бакалаврська програма за Оксфордською моделлю

8748 0
Керівник програми Юрій Підлісний розповідає, як у Львові студентів навчатимуть за оксфордською моделлю.
фото: cs.ucu.edu.ua

фото: cs.ucu.edu.ua

Український католицький університет готується до запуску бакалаврської програми з політичних наук «Етика-Політика-Економіка». Набір на неї розпочнеться влітку 2017-го року. Ця нова для України і пострадянського простору побудована за оксфордською моделлю, втіленою в курсах Оксфордського, Йоркського, Празького та інших університетів. Керівник програми Юрій Підлісний розповів Tvoemisto.tv про те, чим вона особлива та як розвиватиме у студентах компетенції ХХІ століття: гнучкість, критичність і вміння вчитися.

Юрію Підлісному 45 років. Він здобув ступінь доктора філософії в Міжнародній академії філософії у Ліхтенштейні. З 1999-го року викладає в Українському католицькому університеті. Очолював бібліотеку та Інститут родини УКУ. Був депутатом Львівської обласної ради та заступником голови обласної державної адміністрації.

Звідки ідея?

Натхнення прийшло, коли ми познайомились із досвідом Оксфордського університету. 1924-го року він запропонував новий підхід до вивчення суспільно-політичних і економічних процесів: не лише заглиблюватися у проблематику, а давати широку перспективу вирішення проблеми. Саме на академічному перехресті різних дисциплін можна відкрити щось нове – коли одна наука підсилює іншу і відкриває нові рішення. Підхід показав свою спроможність в Оксфорді, і вже в 1970-ті в Британії та Північній Америці було більше сотні таких програм.

Чому етика, а не філософія?

Ми вивчили досвід понад сорока і зрозуміли, що під філософією в них криється здебільшого її етичний аспект. Відтак, Єльський університет назвав свою програму «Етика-Політика-Економіка». Ми вирішили наслідувати цей зразок і досліджувати, як етичні норми впливають на політичні та економічні рішення. До слова, в енцикліці Івана Павла ІІ «Сотий рік» ідеться про те, як наше суспільство потребує, аби політичні й економічні процеси були обрамлені моральними принципами.

Читайте також: Люди Твого міста. Отець Богдан Прах: Як не боятися бажати великого

То що буде головним – етика, політика чи економіка?

Кожна з цих трьох наук має свою логічну автономію, але етика присутня в кожній сфері людського життя. Починаючи від того, як ми поводимось у маршрутці, закінчуючи тим, які економічні рішення ухвалюємо в парламенті. Від побутових речей до глобальних. Політика – продовження етики.

Яка мета програми?

Сформувати фахівця, морально цілісного лідера, який у своїй діяльності – чи в політиці, чи в громадському житті, чи в бізнесі – практикуватиме етичні принципи. Важливо поєднати теорію з практикою, наприклад, організувати стажування студентів в органах місцевої та державної влади, в аналітичних чи соціологічних центрах, при політичних партіях чи громадських організаціях. Але не менш важливо дбати про соціальну відповідальність. Зараз дедалі популярніше включення в навчальний процес суспільно важливих справ – наприклад, раз на тиждень студенти служать у притулках.

Читайте також: Бібліотека мрії: новий інформаційно-ресурсний центр УКУ в запитаннях і відповідях

Хто викладатиме на програмі?

Професіонали з українською та європейською освітою, але головне – практики, задіяні в політиці або бізнесі. Будуть і викладачі-іноземці з американських та європейських університетів. Тому, починаючи з п’ятого семестру, частина курсів викладатиметься англійською.

Кому варто вступати на цю програму?

Ми будемо приймати всіх охочих, що добре складуть екзамени ЗНО з української мови, іноземної, а також – на вибір – історії чи математики. Хотілося б мати студентів, які вже мають досвід громадського життя, для яких поняття служіння не є чужим: членів громадських організацій чи учасників молодіжних ініціатив.

Що головне дасть студентові ця програма?

Поспілкувавшись із представниками аналітичних центрів у Києві, ми почули від них, що програма, яку ми пропонуємо, спонукатиме студентів створювати свої ніші і структури. Для цього їм знадобляться менеджерські навички. Тому в програмі буде багато менеджерських курсів. Також ми провели дві сесії з потенційними роботодавцями й запитали, що повинен знати і вміти працівник, аби їх зацікавити. Виявилось, що головне – навчитися вчитись і критично мислити. Це потрібно для того, щоб бути готовим підлаштовуватись під змінні обставини і впливати на них. Один із наших співрозмовників сказав цікаву річ: я хочу бачити людину, яка, з одного боку, є фахівцем у своїй ділянці, з іншого – вміє бути гнучкою.

Читайте також: Люди Твого міста: Ярослав Грицак про Львів як Нью-Йорк Східної Європи

Де працюватимуть випускники?

По-перше, по завершенні бакалаврської програми вони зможуть продовжити навчання на магістерських студіях в УКУ та інших вишах в Україні та закордоном: політологія, медіакомунікації, журналістика, історія, філософія, соціологія, менеджмент неприбуткових організацій, державне управління, права людини тощо.

По-друге, вони будуть готові працювати в політичних і громадських структурах, дослідницьких аналітичних і соціологічних центрах, медіа, органах державної влади та місцевого самоврядування. А також започатковувати власні організації чи громадські ініціативи.  

Спілкувалася Оксана Левантович,
фото: Олександр Ласкін


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!